Kadaise mes ir kompiuteriams priešinomės, bet dabar be šio prietaiso neįsivaizduojame gyvenimo. Tad man susidaro įspūdis, kad protestuojant prieš kasos aparatus turguose šiandien visgi siekiama išsaugoti tą „juodąją“ ar „pilkąją“ apskaitą, sakė ekonomistė. Ji taip pat pasisakė už tai, kad visose turgaus prekybos formose turėtų būti lygios sąlygos ir būtų įvesti kasos aparatai.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė kilusio skandalo Šiauliuose dėl iš turgaus su visais kasos aparatais išvytų prekeivių šiandien dar nekomentuoja. „Man ta informacija žinoma tik iš žinių portalo, tad esu paprašiusi Mokesčių inspekcijos, kad išsiaiškintų, kas atsitiko“, - kalbėjo ministrė. Anot jos, šiandien kasos aparatus jau įsigijo maždaug dešimtadalis prekybininkų.

DELFI apžvalgininkas Mindaugas Jackevičius teigia, kad informacija apie iš turgaus išvytus prekeivius yra paremta tikrai faktais. „Tai tiesa, ir tą liudija mūsų šaltiniai, turgavietėse dirbantys žmonės. Šių faktų negalima nuslėpti. Tai yra konkrečios istorijos, jų dalyviai yra labai įbauginti žmonės, nes jie gyvena mažame mieste, tad bijo dėl savo darbo vietų. Ir šiandien, po publikacijos, sulaukiau skambučių, kurie tą patį patvirtina: tokie dalykai vyksta, tad ketiname tą temą plėtoti toliau“, - sakė M. Jackevičius.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius laidoje papasakojo apie nelegalų milijoninį kiaulienos verslą konkrečiame turguje: „Šiaulių skyrius pernai ištyrė, kad verslo liudijimo neturintis ir veiklos neįregistravęs prekeivis į Lietuvą įvežė beveik 2000 kiaulių ir jas pardavė prekyvietėje pagal verslo liudijimus prekiaujantiems asmenims. O už skerdieną gavo apie milijoną Lt pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėjo 200 tūkst. Lt mokesčių. O prekeiviai, kurie pagal liudijimus realizavo mėsą, į apskaitą įtraukdavo tik nedidelę pajamų dalį. Tai nutiko pernai metais. Šių metų tyrimai toje pačioje turgavietėje rodo, kad situacija nepasikeitė“.

Vis tik, smulkieji turgaus verslininkai įsitikinę, kad kasos aparatai – tai ne kas kita, kaip tik sąmoningas smulkaus verslo naikinimas. Nukentės socialiai pažeidžiamiausia turgaus prekeivių dalis.

„Būtent dėl kasos aparatų apie 10 – 15 proc. dabartinių prekiautojų tikrai turės pasitraukti iš prekybos. Ir tai visų pirma bus silpniausi: pensininkai, neįgalieji“, - buvo įsitikinęs smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas.