„Mūsų techninės galimybės kol kas neleidžia generuoti tokios informacijos. Mes turime išgryninę tik tam tikras grupes. Pavyzdžiui, ūkininkai, kurių EDV nesiekia 14 EDV, kurie turės sumokėti apie 14 mln. Lt PSD, mokėtina PSD įmoka susidarys ir verslo liudijimą įsigijusiems asmenims, kurių yra apie 60 tūkst.“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje sakė VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Šiemet parengtose preliminariose gyventojų pajamų deklaracijose už 2010 m. VMI įrašė iš „Sodros“ gautus duomenis apie autorių, atlikėjų ir sportininkų sumokėtą PSD.

„Valstybinė ligonių kasa (VLK) VMI pateikė informaciją apie valstybės lėšomis draudžiamus asmenis. Taigi deklaracijose bus nurodyta, kada ir kokiais laikotarpiais asmuo buvo draudžiamas valstybės lėšomis, kada už jį draudimą mokėjo darbdavys. Kadangi duomenys apie valstybės lėšomis draudžiamus asmenis nėra visiškai tikslūs, todėl visiems gyventojams labai atidžiai įvertinti laukelį, kur nurodomi laikotarpiai, kai gyventojas nėra draustas, nes yra tam tikros gyventojų grupės, kurių duomenų mes negavome iš VLK. Pavyzdžiui, studentai, kurie turėjo verslo liudijimą“, – komentavo ji.

Per praėjusius metus už 2009 m. gyventojai sumokėjo iki 98 mln. Lt PSD.

DELFI primena, kad pernai kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad dalis gyventojų savo pajamų deklaracijose rado skolą už nesumokėtą PSD. Paaiškėjo, kad apie 200 tūkst. šalies gyventojų buvo nesusimokėję PSD už 2009 m.

Mat pernai pirmą kartą buvo pradėtas taikyti įstatymas, kad niekur nedraustas gyventojas pats turi susimokėti po 72 Lt per mėnesį PSD.

Taigi ir savo išvykimo nedeklaravę emigrantai, ir darbo netekę žmonės, kurie nėjo į darbo biržą, ir namų šeimininkės sužinojo esantys skolingi. Jeigu bedarbis yra darbo biržoje, PSD už jį moka valstybė.

Savarankiškai PSD taip pat turi mokėti gyventojai, besiverčiantys individualia veikla, dirbantys su verslo liudijimu.

PSD gyventojai turi susimokėti iki gegužės 2 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją