Nuo Naujųjų metų PVM apgyvendinimo paslaugoms vieneriems metams buvo sumažintas nuo 21 proc. iki 9 proc.

Kainos nepajudėjo

Šiame straipsnyje lygintos trijų sostinės viešbučių: „Panoramos“, „Congress“ ir „Naručio“ viešbučių kainos gruodžio 20-21 d. ir kovo 14-15 d.

„Congress“ viešbutis dar prieš Kalėdas siūlė vienviečiame kambaryje pailsėti už 45 eurus eurų, dviviečiame – už 55 eurus, geresniame dvivietyje – už 90 eurų.

Kovo viduryje naktis šiame viešbutyje kainavo lygiai tiek pat, kiek ir gruodžio pabaigoje.

Kainuoja brangiau nei gruodį

Tuo metu viešbutyje „Narutis“ po PVM sumažėjimo nakvynė booking.com tinklalapyje siūloma brangiau nei gruodį.

Gruodžio 20-21 d. poilsis viešbutyje „Narutis“ vienviečiame kambaryje kainavo 87 eurus, dvivietyje – 92 eurų, prabangiame dvivietyje – 120 eurų.

Kovo viduryje šiame viešbutyje vienvietis kambarys nakčiai buvo siūlomas už 92 eurus, dvivietis – už 113 eurų, o prabangus dvivietis kambarys – už 156 eurus.

Pigiausių kambarių kainos krito, brangesnių – ne

Tuo metu iš viešai pateiktų duomenų matyti, kad „Panorama“ išties kovo viduriui pigesnius kambarius siūlo mažesne kaina nei gruodį.

Tinklalapyje booking.com prieš Kalėdas „Panorama“ vienvietį arba kambarį siūlė už 38 eurus.

Geresnis dvivietis arba vienvietis kambarys šiame viešbutyje tuo metu kainavo 44 eurus.

Apartamentai nakčiai atsiėjo 90 eurų

Tuo metu pasižiūrėjus, kiek šiame viešbutyje kainuotų apsistoti kovo viduryje, matyti, kad dvivietis arba vienvietis kambarys buvo siūlomas už 35 eurus.

O geresnis dvivietis kambarys – 55 eurus. Apartamentų kaina išliko nepakitusi, o geresnis vienvietis kambarys šįkart nebuvo siūlomas.

Ne visi galėjo mažinti kainas

LVRA skelbia, kad sumažinus PVM, viešbučių kainos Lietuvoje sausį sumažėjo 10-14 proc.

Evalda Šiškauskienė
Asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė DELFI sakė, kad tokie duomenys gauti apklausus 30 viešbučių, tačiau ne visi po PVM mažėjimo atpigino savo paslaugas.

„Informacija buvo labai įvairi, pavyzdžiui, „Karolinos“ viešbučio kainos krito 45 proc., „Centro kubo“ – 20 proc., kitur – 8 proc., dar kitur nekrito. „Congress“ viešbutis pernai kainą sumažino 46,7 proc., tačiau paskutiniais mėnesiais ją išlaikė tokiame pačiame lygyje. Tokį didelį mažėjimą praėjusiais metais lėmė arši konkurencinė kova. Kai kurie viešbučiai pranešė, kad jie negali mažinti kainų dėl kreditorinių įsipareigojimų bankams“, – komentavo ji.

Anot E. Šiškauskienės, „Naručio“ viešbutis nepriklauso asociacijai.

DELFI primena, kad nuo 2009 m. viešbučiams buvo pradėtas taikyti įprastinis 21 proc. PVM vietoj buvusio 5 proc.

LVRA iškart po tarifo padidinimo prašė jį sumažinti motyvuodama sunkia viešbučių finansine situacija, mat tada pakilo ne tik mokesčiai, bet ir krizė sumažino klientų srautą.

Be to, daugelis viešbučių svečių yra iš užsienio, todėl esą viešbučiai savo paslaugą eksportuoja, o eksportui Lietuvoje apskritai PVM netaikomas.

Prašydama mažesnio PVM asociacija buvo žadėjusi sumažinti kainas apie 10 proc. ir įdarbinti 1 tūkst. naujų darbuotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją