"Hansabank" teigimu, Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2004 m. augs sparčiausiai tarp Baltijos šalių ir padidės 7,5 proc. 2005 m. Lietuvos BVP ūgtels taip pat daugiausiai - 6,8 proc. Latvijoje padidėjimas sudarys atitinkamai 6,5 ir 6,6 proc., o Estijoje - 5,2 ir 6 proc.

"Didžiausią įtaką šiam augimui turės eksportas, nes po narystės ES atsivėrė didžiulės Vakarų Europos rinkos", - teigiama "Hansabank Markets" ataskaitoje.

Aktyvus vidaus vartojimas pastaruosius kelis mėnesius įtakojo spartų Baltijos šalių augimą, po kurio padidėjo užsienio prekybos ir einamosios sąskaitos deficitas, nes šalių importo lygis nuolat kilo.

Tačiau bankas prognozuoja, kad didėjantis eksportas padės Baltijos šalims pažaboti augantį einamosios sąskaitos deficitą, net jei investicijos bei vartojimas ir toliau skatins importo augimą.

"Hansabank", kurios 60 proc. akcijų valdo Švedijos "Swedbank", numato, kad Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas šiais metais sieks 7,3 proc., o 2005 m. - 7,6 proc. BVP. Latvijos rodikliai atitinkamai sieks 8,9 ir 7,3 proc., o Estijos - 10,7 ir 8 proc. Bankas taip pat prognozuoja, kad trijulės infliacija bus nedidelė.

"Infliacijos lygis išliks gana žemas, vartotojų kainų indeksas per ateinančius kelerius metus neviršys 5 proc.", - teigia bankas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją