"Mūsų nuomone, socialiniai partneriai - darbdaviai ir profesinės sąjungos turi veikti paritetiniais pagrindais. Jeigu profsąjungos turi teisę skelbti streiką, tai darbdaviai privalo turėti galimybę taikyti lokautą", - Eltai sakė Pramonininkų konfederacijos Darbų saugos komiteto pirmininkas, Trišalės tarybos narys Jonas Guzavičius.

Darbo kodeksą siūloma papildyti straipsniu, kuriame būtų numatyta, kad lokautas yra vienos ar kelių įmonių darbuotojų ar jų grupės darbo santykių sustabdymas įstatymų nustatyta tvarka, kai kolektyvinis ginčas išspręstas, tačiau darbuotojai nevykdo taikinimo komisijos arba darbo arbitražo, arba trečiųjų teismo sprendimo.

Pasak J. Guzavičiaus, Europos socialinėje chartijoje įtvirtinta darbuotojų teisė kolektyviai veikti, kilus kolektyviniams konfliktams, ir analogiška darbdavio teisė.

"Įstatyme turėtų būti numatyti atvejai, kada darbdavys turi teisę skelbti lokautą. Tai būtų lyg prevencinė priemonė, kad profesinės sąjungos be reikalo neskelbtų streiko", - mano konfederacijos atstovas.

Ateinančią savaitę pasiūlymą dėl lokauto svarstys Trišalė taryba, į kurią įeina Vyriausybės, profsąjungų ir darbdavių atstovai.

Pastaruosius keletą metų Lietuvoje nebuvo streikų. 2001 metais šalyje įvyko 34 streikai, iš jų 29 - įspėjamieji. 2000 m. įvyko 56 streikai. Streikai dažniausiai buvo rengiami dėl ne laiku išmokamo darbo užmokesčio.

J. Guzavičius prognozuoja, kad, nuslūgus gyventojų lūkesčiams dėl pragyvenimo lygio kilimo Lietuvai įstojus į ES, sumažėjus nedarbui, darbo santykiai keisis ir streikų galimybės didės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją