Per pirmuosius tris šių metų mėnesius Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė pasirašė dvi veiklos zonoje sąlygų sutartis - įmonė "Vakarų nafta", atstovaujanti Rusijos chemijos koncernui "Chimtrast", investuos 15 mln. litų į vienkartinių indų ir pakuotės gamyklą, o bendrovė "Baltijos nekilnojamojo turto plėtra" numato investuoti apie 10 mln. litų verslo centro statybai.

Dėl veiklos zonoje sąlygų jau susitarta su Tailando koncernu "Indorama", žadančiu rekordinio dydžio investicijas, - įgyvendinus 280 mln. litų vertės projektą Klaipėdos LEZ, iki 2005 metų pabaigos bus pastatyta plastiko žaliavos gamykla ir sukurta 120 naujų darbo vietų.

Dar vienas potencialus investuotojas - Indijos bendrovė "Polyplex Corporation Ltd", su kuria pasirašytas ketinimų protokolas statyti LEZ naują gamyklą, tieksiančią pakavimo pramonei skirtus polimerinius gaminius.

"Šiuo metu vyksta derybos su septyniais potencialiais partneriais, kurie aiškinasi veiklos LEZ sąlygas, ir tai leidžia pagrįstai tikėtis, kad šiais metais bus pradėti įgyvendinti bent keli nauji investicijų projektai", - teigia Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius Eimantas Kiudulas.

Perspektyviu projektu laikomas ir logistikos centro steigimas LEZ. Europos Sąjungos ekspertų grupė 2003 m. parengė Logistikos centro Klaipėdoje galimybių studiją, kurioje išanalizuotas šio projekto ekonominis pagrįstumas, krovinių srautų dinamika, galimi valdymo modeliai, o Klaipėdos LEZ įvertino kaip logistikos centrui puikiai tinkančią teritoriją.

Šiais metais svarbiausi LEZ tikslai, pasak E. Kiudulo, - intensyvinti rinkodarą bei toliau plėtoti pastatų sandėliavimui ir gamybai statybą.

"Pernai baigta derinti ir klientų poreikiams pritaikyta teisinė bazė, sudarytos palankios žemės nuomos sąlygos, sukurta visa reikalinga infrastruktūra bei pradėti statyti pastatai nuomai. Šiandien LEZ yra išties patraukli vieta investuotojui", - sako bendrovės vadovas.

Pernai pasirašytos sutartys su dviem investuotojais: Airijos ir Danijos kapitalo bendrovė "Klaipėdos verslo parkas" jau baigia 12 mln. litų verslo komplekso projektą, o Lietuvos įmonė "Veritas stili" LEZ investuoja apie 32 mln. litų į naujos gamyklos, Vakarų rinkoms tieksiančios plastikinės taros ruošinius, projektą.

Zonoje jau veikia dvi įmonės - Vokietijos ir Japonijos koncerno "Siemens-Yazaki" antrinė bendrovė "SY Wiring Technologie" bei praėjusiais metais atidaryta Danijos bendrovės "A.Esperesen A/S" žuvų perdirbimo gamykla.

Klaipėdos LEZ, užimanti 205 hektarus, yra vienintelė veikianti laisvoji ekonominė zona Lietuvoje iš trijų planuotų įsteigti.

Šiuo metu Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės akcijos priklauso 24 Lietuvos bei užsienio juridiniams bei fiziniams asmenims. Apie 67 proc. akcijų valdo UAB "Baltic Fund investments" bei vienas iš Klaipėdos LEZ steigėjų Dr. Pjeras Everertas (Pierre Everaert), pasaulinio aludarių lyderio "Interbrew S.A." valdybos pirmininkas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją