Kokybiški, turintys "kilmės dokumentus" drabužiai ir audiniai iki šiol buvo įvežamai be muitų, tad pigti jie gali tik dėl didėsiančios konkurencijos, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Gegužės 1-ąją prisidėjus naujoms narėms ES didina iš Kinijos įvežamų prekių kvotą. "Išvada viena - kiniškų prekių daugės ir jos pigs. Tai rimtas signalas Lietuvos gamintojams", - sakė didžiausio Lietuvos mažmeninės prekybos tinklo "VP Market" generalinis direktorius Ignas Staškevičius. Tik trečdalis "VP Market" parduodamų drabužių yra pagaminti Lietuvoje.

Didžiausią Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklą turinčios bendrovės "Apranga" generalinio direktoriaus Rimanto Pervenecko teigimu, drabužiai gali atpigti rudenį, kainos turėtų mažėti ir ES šalyse, nes jose tekstilės pramonė išgyvena krizę.

Bendrovės "Audimas" generalinė direktorė Ona Balžekienė tikina, kad situacija drabužių rinkoje iš esmės pasikeis 2005 metais Kinijai įstojus į Pasaulinę prekybos organizaciją. Tuomet Lietuvos gamintojai gali netekti didelių užsakymų iš ES.

Tekstilės raidos iki 2010 strategiją rengusi konsultacijų įmonė "Elm Project" spėja, kad, pasitvirtinus "pesimistiniam" scenarijui, pigiai siuvančių įmonių Lietuvoje nebeliks, o rinką netruks užpildyti "pigi Rytų šalių ir brangi kitų ES šalių produkcija".

"Gaminti Lietuvoje tampa nepalanku dėl didėjančių darbuotojų algų, dėl grėsmės netekti gerų specialistų, - tvirtino "Elm Project" partneris Alvydas Punis.

Vien Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijai priklauso 170 tekstilės, drabužių, odos, kailių ir avalynės įmonių, kuriose dirba apie 60 tūkst. žmonių.