„Lietuvoje susidarė ypatingai palankios sąlygos aktyviam miškų savininkų ir energetikų bendradarbiavimui. Miško kirtimo atliekų ir kitų biokuro rūšių panaudojimas gaminant šilumos ir elektros energiją yra reali galimybė sumažinti Lietuvos priklausomybę nuo kaimyninių šalių energetinių išteklių“, - sakė „Rubicon group“ priklausančių įmonių „Skiedrynė“ ir „Medvija“ valdybos narys Remigijus Lapinskas. Šios įmonės užsiima medienos ir kitų biokuro rūšių gamyba.

Jurbarke įvykusiame miško urėdų ir Lietuvos Medienos kuro tiekėjų asociacijos narių susitikime buvo aptarti esami miškų rezervai ir neišnaudoti resursai medienos kuro gamybai. Šiuo metu Lietuvoje kasmet susidaro apie 2,4 mln. kub. metrų miško kirtimų atliekų, iš kurių apie trečdalį galima naudoti kaip biokurą.

Didžiulį postūmį šiai sričiai suteikė Aplinkos ministerijos Miškų departamentas ir Generalinė miškų urėdija, visai neseniai nustačiusi miško kirtimo atliekų realizacijos tvarką.

Pasak R.Lapinsko, medienos kurą naudojančios energetikos vystymas taip pat yra didžiulė parama šalies kaimui. „Dabar nepanaudojamos miško kirtimo atliekos ne tik leis uždirbti miškų savininkams realius pinigus, bet ir kurs naujas darbo vietas kaime, kur nedarbo lygis yra pats didžiausias“, - sakė R.Lapinskas.

Kazlų Rūdoje įsikūrusi „Skiedrynė“ šiemet planuoja pasiekti 3 mln. litų apyvartą, o Kelmės rajone veikianti „Medvija“ – 5 mln. litų. Abi šios „Rubicon group“ priklausančios įmonės taip pat aktyviai investuoja į techniką, skirtą miško kirtimo atliekoms rinkti, smulkinti ir transportuoti.

„Rubicon group“ iš viso priklauso daugiau kaip 20 įmonių, dirbančių komunalinių paslaugų, nekilnojamojo turto ir pramogų verslo srityse. Visų grupės įmonių turtas yra apie 150 mln. litų, iš viso jose dirba daugiau nei 1100 darbuotojų. 2003 metais „Rubicon group“ įmonių apyvarta buvo apie 200 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją