Susitikimo su laikinuoju Seimo pirmininku metu Č.Juršėnas prie LiCS surinktų parašų pridėjo dar 95, kuriuos jam atsiuntė viena Vilniaus gyvenamųjų namų bendrija. Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare, 9 proc. siekęs PVM tarifas už šildymą padidės iki 18 proc. Taip atsitiks todėl, kad Lietuvos derybininkai, skirtingai nei kitų šalių atstovai, šioje srityje nereikalavo pereinamojo laikotarpio.

“Tuo tarpu čekai ir estai išsiderėjo pereinamąjį laikotarpį trejiems metams. Šiose šalyse šildymo paslaugos iki 2008 metų bus pigesnės”, - situaciją kitose būsimosiose ES valstybėse apibūdino LiCS pirmininkas A.Zuokas.

Nors Lietuva su ES nesusitarė dėl mažesnio PVM tarifo šildymo paslaugoms, tai padaryti yra realu. ES artimiausiu metu ruošiasi priimti direktyvą, kurioje išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp tų paslaugų numatytas ir šildymas. Direktyva numato, kad šalys ES narės galėtų sumažinti PVM kai kurioms sritims nepaisant derybose dėl narystės ES nustatytų įsipareigojimų.

LiCS surinkus dešimtis tūkstančių Lietuvos žmonių parašų, Vyriausybė, siekdama sumažinti gyventojų išlaidas už komunalines paslaugas, nutarė iš valstybės biudžeto gyventojams nuo kito šildymo sezono kompensuoti 13 procentų PVM tarifą šildymui ir karštam vandeniui.

“Garsiai buvo skelbiama, kad gyventojai po šio sprendimo sutaupys milijonus litų, tačiau tie dešimtys milijonų kompensacijoms mokėti bus paimti iš tų pačių žmonių į biudžetą surinktų mokesčių, - teigė A.Zuokas. - Užuot sėdusi prie derybų stalo su ES, Vyriausybė priima laikinus sprendimus”.

Pasak A.Zuoko, Vyriausybė ir jos atstovai Briuselyje turėtų įtakoti, kad ES greičiau priimtų šaliai aktualią direktyvą. Todėl 100 tūkst. Lietuvos piliečių parašų bus įteikti ne tik laikinai Seimo pirmininko pareigas einančiam Č.Juršėnui, bet apie jų surinkimą Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas, šiandien išvykęs į Briuselį, informuos ES pareigūnus.

LiCS tikisi, kad Lietuvos piliečių išreikšta valia jiems svarbiu klausimu paskatins Europos Sąjungos vadovus greičiau priimti Lietuvos žmonėms aktualią direktyvą.

Ekspertų skaičiavimu, jei Vyriausybė ateityje nutrauks 13 proc. PVM tarifo už šildymą kompensavimą, dėl nuo 9 iki 18 proc. šiemet padidėjusio PVM per šildymo sezoną vidutinio trijų kambarių buto gyventojai būsto išlaikymui papildomai išleis nuo 100 iki 150 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją