Taksistai apgaudinėja

Taksi paslaugas teikiančių įmonių veikloje 2010 m. buvo nustatyta šiurkščių pažeidimų. Buvo naudojami taksometrai su sumontuotomis papildomomis jungtimis, nutrauktomis patikros plombomis ir pan. Mažėja metrologinių pažeidimų automobilių servisuose. Dažniausiai nustatoma pažeidimų, kai autoservisai, remontuodami automobilius, naudoja metrologiškai nepatikrintus automobilių žibintų ir stabdžių reguliavimo stendus, automobilių išmetamųjų dujų analizatorius ir kitas matavimo priemones, skelbiama LMI pranešime spaudai.

LMI patikrino 394 naftos produktų ir suskystintų dujų degalines ir nustatė, kad 14,2 proc. jų neatitiko reikalavimų. Dažnai faktiniai įpilamų naftos produktų kiekio nuokrypiai viršijo leistinus, buvo naudojamos pasibaigusio galiojimo matavimo priemonės. Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalios mažesnės leistinos degalų įpylimo kolonėlių dozatorių, elektros energijos, šilumos ir kitų skaitiklių paklaidos. LMI kontroliuos šių reikalavimų įgyvendinimą.

Daug pažeidimų nustatyta vykdant prekių kiekio kontrolę gamintojų, importuotojų ir prekybos įmonėse ir tikrinant, ar ant pakuotės nurodytas produkto kiekis atitinka joje esantį faktinį kiekį. Esant laisvam prekių judėjimui galioja kur kas paprastesnės prekių įvežimo procedūros, taip pat ir iš trečiųjų šalių. Šių prekių importuotojai ir fasuotų prekių gamintojai iki šiol neatlieka fasuotų prekių bandymų, nediegia kokybės kontrolės sistemų, kurios užtikrintų, kad jų rinkai tiekiamos prekės atitinka kiekio reikalavimus.

Daugiausia pažeidimų nustatyta suskystintų dujų balionus užpildančiose įmonėse. Dujų grynojo kiekio neigiami nuokrypiai balionuose siekė iki 3 kilogramų. Nustatyta ir teigiamų kiekio nuokrypių pažeidimų.

Cukrų, druską, kruopas, šaldytas žuvis įvežančios ir fasuojančios įmonės taip pat buvo linkusios nesilaikyti reikalavimų. Neigiami fasuotų produktų grynojo kiekio nuokrypiai dažnai dvigubai viršijo leistiną nuokrypį. Radus nors vieną netinkamai fasuotą gaminį, brokuojama visa gaminių partija. Taip pat pažeidimų buvo nustatyta tikrinant nealkoholinius gėrimus, alų, mėsos, buitinės chemijos ir kitus fasuotus gaminius.

Tikrinant statybines medžiagas gaminančias ir parduodančias įmones, pažeidimų nustatyta cementą fasuojančiose įmonėse. Netinkamai kontroliuojamas fasavimas įmonėse, kuriose gaminami skiediniai, betonas, klijai ir kitos statybinės medžiagos.

2010 m. LMI atliko 4470 patikrinimų ir nustatė 1194 pažeidimus. Atlikus 3748 matavimo priemonių patikrinimus nustatytas 801 pažeidimas. Atlikti 722 fasuotų prekių patikrinimai ir nustatyti 393 pažeidimai. Pažeidimų sumažėjo ir dėl Lietuvos metrologijos inspekcijos (LMI) pradėtų vykdyti naujų verslo priežiūros priemonių: išankstinio informavimo apie planinius patikrinimus, konsultacinės veiklos, aiškesnio teisinio reglamentavimo ir geresnio bendradarbiavimo tarp institucijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją