Leidyklos „Tyto alba“ vadovė, Leidėjų asociacijos prezidentė, Vilniaus knygų mugės Kultūrinės programos Organizacinio komiteto narė Lolita Varanavičienė sako, kad už visus leidėjus kalbėti negalinti, tačiau kiek teko kalbėti su kolegomis ir organizacinio komiteto nariais, visų nuostata ta pati – Vilniaus knygų mugėje knygas pirkėjas turi įsigyti be knygynų taikomo antkainio, t.y. apie 40 proc. pigiau.

Pašnekovė pastebėjo, kad bus ir tradicinių Vilniaus knygų mugei „Laimės valandų“, kurių metu knygos bus parduodamos su ypatingomis nuolaidomis, ir akcijų „3 už 2 kainą“.

L. Varanavičienė pripažino, kad mugės pardavimams įtakos turi pastaruoju metu knygynų taikoma didelių nuolaidų strategija, tačiau pažymėjo, jog tikrai geros, ką tik prekyboje pasirodžiusios knygos kaip domino skaitytojus, taip ir tebedomina, net jeigu ir yra parduodamos joms taikant tik simbolinę nuolaidą.

Leidėjų asociacijos prezidentė taip pat pastebėjo, jog skirtingai nei pačioje gyvavimo pradžioje knygų mugė žmonėms jau nebėra tik galimybė gerokai pigiau negu knygyne įsigyti trokštamų knygų. Vilniaus knygų mugė, anot L. Varanavičienės, tapo kultūriniu renginiu, kultūriniu reiškiniu.

Pasak L. Varanavičienės, nebekelia nuostabos žmogus iš knygų mugės išeinantis tuščiomis rankomis – ateinama tiesiog pajausti atmosferos, pasiklausyti rašytojų, o nusižiūrėtos knygos vėliau įsigyjamos knygyne.
„Be abejo, išpardavimai bei akcijos knygynuose veikia pardavimus Vilniaus knygų mugėje (primenu, aš negaliu kalbėti visų leidyklų vardu), bet, pavyzdžiui, mūsų leidyklos politika yra tokia, kad mes atsisakėme į mugę vežti tas visai pigias knygas, kurias žmogus „Maxima“ parduotuvėje ar bet kokiame knygyne gali nusipirkti už 8 litus. Pastebėjome, kad bent jau mūsų stende tų pigių knygų žmonės ir nesidairo.

Pats įdomiausias segmentas žmonėms yra pačios naujausios, šviežios knygos, kurių dar knygynuose apskritai nebuvo, ypatingai jeigu jos lydimos knygos pristatymo. Naujai, įdomiai, patraukliai knygai, apie kurią ką tik girdėjo kalbant patį autorių, žmogus tikrai negaili pinigų.
Tie 60 tūkstančių žmonių, kurie pernai aplankė knygų mugę per keturias dienas, ėjo ne tikėdamiesi pigiai apsipirkti ir parsinešti į namus maišą knygų, bet dėl kultūrinės programos ir dėl tų naujų, brangių leidinių, kurių kaina mugėje vis dėlto žymiai mažesnė negu knygyne. Būtent šių leidinių knygų mugėje dairosi žmonės – tų, kurie knygynuose nepatenka į minėtus išpardavimus.

Juk ne paslaptis, kad į akcijas patenkama ir su didele nuolaida parduodamos knygos, kurioms nelabai pasisekė jų gyvenimas nuo pirmos dienos. Yra knygų, kurios niekada nebus nupigintos, kurias žmonės perka ir jos jokiose akcijose niekada nedalyvauja“, – pasakojo pašnekovė.
Pasak L. Varanavičienės, nereikia manyti, jog tomis dienomis, kada vyksta knygų mugė, pirkėjai apleidžia knygynus. Anot pašnekovės, situacija priešinga – Vilniaus knygų mugė pasitarnauja kaip informacinė bazė.

„Knygų mugė šiandien suprantama kaip kultūrinio įvykio vieta, o ne apsipirkimo vieta. Galiu pagrįsti šį savo teiginį. Esu ne kartą kalbėjusi su knygynų tinklų „Vaga“, „Pegasas“ atstovais, ką jie jaučia, kai vyksta knygų mugė.

Labai įdomus dalykas, kuris nustebino, yra tas, kad tuo metu, kai vyksta knygų mugė, prekyba knygynuose suaktyvėja“, – teigė Vilniaus knygų mugės Kultūrinės programos Organizacinio komiteto narė L. Varanavičienė.
Knygų mugėje pinigų negaili ir sunkmečiu Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos direktorė Giedrė Šorienė   patvirtino, kad tikrai Vilniaus knygų mugėje knygos bus parduodamos su mažų mažiausiai 40 proc. nuolaida. Ankstesniais metais išleistoms knygoms bus taikomos dar didesnės nuolaidos – iki 70 proc.

„Kiekvienais metais mugės laukiame su tam tikru nerimu, nes visada galvojame, ar iš tikrųjų žmonės dar domėsis knygomis, ar turės už ką pirkti ir kiek pirks, bet iki šiol vykusios mugės mus visada labai maloniai nustebina, ypač paskutinė knygų mugė. Nors prasidėjo sunkmetis, bet knygų pardavimai tikrai buvo geri“, – sakė pašnekovė.

„Baltų lankų“ leidyklos vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka   pažymėjo, kad knygų mugės lankytojams bus pasiūlyta ir knygų už pusę kainos, tačiau kol kas nebuvo tikras, kokia nuolaida bus pritaikyta pačioms naujausioms knygoms. Anot pašnekovo, labiau tikėtina, kad ji sieks 30 proc., tačiau gali būti ir 40 proc.

Anot „Baltų lankų“ leidyklos vyriausiojo redaktoriaus, nors praėjusieji metai buvo kritiniai, Lietuvos knygynų pardavimai smuko apie 30 proc., pernai vykusios knygų mugės pardavimai buvo  išaugę.

„Knygynų siūlomų knygų kainos šiek tiek per didelės statistiniam lietuviui. Jos tikrai galėtų būti 10–20 proc. mažesnės. Knygų mugės metu visaip būna – vieni leidėjai knygų kainas padidina, kiti jas sumažina, bet bendrame kontekste daugumos knygų kainos būna tikrai mažesnės negu knygynuose. Ir tai matosi iš skaitytojų elgesio, nes mugėje jie tikrai perka daug knygų, išeina iš jos su pilnais maišais“, – sakė pašnekovas.
Leidyklos „Vaga“ ryšių su visuomene projektų vadovė Jurgita Videikaitė taip pat teigė, jog knygų mylėtojai leidyklos išleistų knygų galės įsigyti nuo 40 iki 70 proc. pigiau. Pašnekovė pažymėjo, jog jokiu būdu nereikia manyti, kad su didžiausia nuolaida parduodami pigūs meilės romanai.

„Su didele nuolaida pasiūlysime įsigyti labai nemažai praeitais metais išleistų knygų. Yra tikrai labai gerų knygų, apdovanotų netgi prestižine „Bookerio“ premija, kurių tiesiog dėl kažkokių priežasčių nepirko. Mūsų tokia politika. Mes neturime savo sandėlių, už sandėlių nuomą tenka mokėti – leidėjui tiesiog geriau turimas knygas paleisti pigiau, nei tūkstančius jų vienetų laikyti sandėlyje“, – pažymėjo J. Videikaitė.