Šįryt prie tuščių lentynų dalyje prekybos centrų cukraus kainos iškabintos jau 20–30 centų didesnės. Tačiau prekybininkai ginasi 10 proc. brangimą numatę jau senokai.

Lietuvos cukraus gamintojų sandėliuose yra 35 tūkst. tonų cukraus atsargų. Esą jokio realaus pagrindo kainoms kilti nėra.

Marketingo specialistai aiškina, kad žmonės per savo patiklumą patys kainų kilpą ir užsinėrė.

„Prekybininkams ir gamintojams tokia situacija yra palanki, nes visiems pardavėjams yra palanku, kuomet paklausa didėja. Paklausos didėjimas natūraliai dažniausiai pavirsta į kainos didėjimą“, – aiškino marketingo asociacijos valdybos pirmininkas Simonas Bartkus.

Prekybininkai tikina, kad dešimtadaliu brangęs cukrus artimiausiu metu dar brangti neturėtų, tačiau ar tokios tendencijos išsilaikys ir vėliau, negali garantuoti. Aiškintis situaciją prekybos tinklų vadovus pirmadienį kviečiasi Ūkio ministras.

Po žiniasklaidos pranešimo, kad cukraus kainos gali šokti dvigubai, žmonės per dieną iššlavė parduotuvių lentynas.

Žemės ūkio ministerija negali atsistebėti per vieną dieną sukelta panika, mat situacija cukraus rinkoje nepasikeitė nė per plauką.

„Lietuvoje cukrinių runkelių užauginame daugiau nei pastaraisiais metais, cukraus pagaminame daugiau nei praėjusiais metais. Paskutinę savaitę cukraus kainos Londono biržoje netgi nukrito, o Lietuvoje iš šito ažiotažo galima pagalvoti, kad kiekvienas lietuvis pradėjo cukraus valgyt trim kilogramais daugiau“, – teigia Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Penktadienio rytą cukraus daugelyje parduotuvėje neliko nė kvapo. Vakar visą dieną iš parduotuvių cukrų tempę dešimtimis kilogramų, šiandien pirkėjai vis dėlto nustebę, kodėl lentynos ištuštėjusios.

„Aš dabar visai neturiu cukraus. Susigriebiau šiandien, kad nėra nieko. Nuėjau nusipirkti į parduotuvę, o jo nėra, visai nėra“, – tikino parduotuvėje sutikta moteris.

Kitas kalbintas pirkėjas teigė, kad vakar cukraus parduotuvėje neieškojęs, nes nereikėjo, o šiandien, kai žmona paprašė nupirkti, cukraus niekur nebėra.

Viename pagrindinių dienraščių pasirodžius nė pusės puslapio neužimančiai žinutei, jog sklinda kalbos, kad netrukus cukrus brangs dvigubai, kilo toks ažiotažas, jog vienas didžiųjų centrų sako jau pardavęs visas atsargas.

„Kilęs vajus privertė pirkėjus išpirkti cukrų, cukrus pasirodys pirmadienį. Tačiau šitas kainų burbulas yra išpūstas, nes neturiu jokių duomenų, kad cukraus kaina gali kilti iki 6 lilų“, – teigė prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis.

„Maxima LT“ atstovė Lina Muižienė tikina, kad atsiradusi didelė paklausa cukrui yra panikos pasekmė: „Stengiamės užtikrinti, kad cukraus būtų kiekvieną dieną, pristatysime į parduotuves ir jo bus, bet žmonės taip elgdamiesi ir toliau kelia paniką.“