Pirmąjį ketvirtį "Vilniaus baldai" pardavė produkcijos už 22,577 mln. litų, arba 9,4 proc. daugiau nei 2003 metų sausį-kovą (20,63 mln. litų).

Šiemet eksporto dalis buvo panaši į praėjusių metų, tačiau augo pardavimai naujiems užsakovams. Pagrindiniu pirkėju toliau išlieka Švedijos koncernas "Ikea". Iš viso šiemet "Vilniaus baldai" eksportavo baldų už 21,87 mln. litų, arba 9,7 proc. daugiau nei pernai pirmąjį ketvirtį (19,931 mln. litų). Šiemet eksportas sudarė beveik 97 proc. apyvartos.

Tiekimas alternatyviems partneriams šiemet padidėjo 1,7 karto iki 1,453 mln. litų. Pernai ne "Ikea" koncernui baldų per sausį-kovą buvo parduota už 847 tūkst. litų.

Lietuvoje šiemet bendrovė planuoja parduoti apie 5 proc. produkcijos, o pagrindiniu baldu visoms rinkoms bus lovos, į kurias baldų įmonę orientuoja "Ikea" atlikti rinkos tyrimai. Šis baldų prekybos lyderis prognozuoja, kad Europoje ir kitose šalyse miegamojo baldų, iš jų ir lovų paklausa stipriai išaugs. Nuo rugsėjo lovos sudarys 50 proc. "Vilniaus baldų" produkcijos.

Šiemet baldų įmonė vartotojams taip pat pasiūlė naują produktą - modernią biuro baldų kolekciją - XXL vadovo baldus. Kolekcija sukurta vietos rinkai, tačiau galimybe juos importuoti jau domisi viena Austrijos kompanija.

Susistiprinti pardavimus numatoma ir Latvijoje bei Estijoje - pardavimai šiose šalyse šiemet turėtų padidėti iki 100 tūkst. litų per mėnesį.

Iš viso šiemet pardavimus numatoma išauginti 40 proc. Pagal tarptautinius apskaitos standartus "Vilniaus baldai" planuoja parduoti produkcijos už 105 mln. litų ir uždirbti 7,5 mln. litų grynojo pelno, 2003 metais pagal TAS grynojo pelno buvo gauta 7,24 mln. litų, o pardavimai sudarė 88,5 mln. litų.

Į gamybos technologijas ir plėtrą numatoma investuoti 9,9 mln. litų, pernai investicijoms buvo skirta 8,1 mln. litų.

"Praėjusį trečiadienį su "Ikea" vadovu Rytų Europai aptarėme tolesnius jos ketinimus Lietuvos atžvilgiu. Švedijos kompanijos vertinimai yra labai rimti - Lietuva lieka viena iš pagrindinių baldų tiekėjų ir pagal ilgalaikę "Ikea" poziciją ją tokią tikimasi išlaikyti bent artimiausius aštuonerius metus", - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė "Vilniaus baldų" generalinis direktorius Viktoras Majauskas. Iš viso pernai Lietuvos įmonių tiekimas "Ikea" sudarė beveik 1 mlrd. litų.

Pasak V. Majausko, "Ikea" pageidauja, kad Lietuvos įmonės sparčiau spręstų darbo našumo problemą, todėl ir "Vilniaus baldai" ateityje planuoja atsisakyti pagalbinių tarnybų, pavyzdžiui, statybininkų ir visą veiklą koncentruoti į baldų gamybą.

Yra parengtas ir didelės apimties projektas statyti naują grindų plokščių gamyklą dabartinėje įmonės teritorijoje. Toks projektas, pasak V. Majausko, labai realus ir pelningas, nes bendrovė yra įdiegusi ultravioletinių dangų technologiją - plokštes dengiant akriliniais dažais ultravioletinių spindulių pagalba po šešių tokių dengimų gaunamas labai patvarus mechaniniam poveikiui paviršius. Tokios grindų plokštės galėtų išstumti iš rinkos importines, nes jų savikaina būtų 9 litai už vieną kvadratinį metrą.

"Pagal projektą 8 žmonės galėtų pagaminti per metus plokščių maždaug už 70 mln. litų. Klausimas, ar bus pajėgi rinka tiek nupirkti. Turime galimybę jų gaminti ir maždaug už 20-30 mln. litų per metus", - sakė "Vilniaus baldų" vadovas. Jo teigimu, naujo grindų plokščių fabriko statyba kainuotų maždaug 12 mln. litų.

"Ikea" raginama prisidėti ir prie medienos plokščių baldams statybos projekto. Tokią naują modernią gamyklą Lietuvoje planuoja statyti "Vakarų medienos grupė". Investicijos į šios gamyklos statybą siektų 150-200 mln. litų.

Didžiausia akcininkė "Invalda" valdo 67,7 proc. "Vilniaus baldų" akcijų. "Ikea" planai aptarti, dalyvaujant ir "Invaldos" vadovams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją