Vykdant importuojamų maisto produktų valstybinę kontrolę, patikrinta UAB „Klaipėdos mėsinė“ iš Pietų Afrikos Respublikos importuota prieskonių mišinio „Rangers Biltong“ 100 kg siunta. Prieskonių sudėtyje rastas dažiklis E 127 (eritrozinas), kurį prieskoniuose naudoti draudžiama.

Vadovaujantis Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslinės grupės išplatinta oficialia pozicija, dažiklis eritrozinas gali daryti poveikį žmogaus sveikatai. Atlikti tyrimai su graužikais ir 14 dienų studija su savanoriais žmonėmis, leido nustatyti, kad tik nedideli eritrozino kiekiai organizme yra įsisavinami, tačiau potencialiai šis dažiklis gali sukelti skydliaukės vėžį ir įtakoti vaisingumą.

Atsižvelgiant į tai, kad trūksta daugiau mokslinių duomenų apie eritrozino toksiškumą ir kancerogeniškumą, EFSA nuomone, eritrozinas turėtų išlikti labai riboto naudojimo dažikliu. Šiuo metu Europos Sąjungoje eritrozinas yra leidžiamas naudoti tik kokteiliams skirtose vyšniose, cukruje virtose vyšniose ir Bigarreaux vyšniose sirupe ir kokteiliuose.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie nekokybišką prieskonių mišinio siuntą iš Pietų Afrikos Respublikos informavo Europos Komisiją ir ES šalis nares Skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema (RASFF). UAB „Klaipėdos mėsinė“ nurodyta prieskonius saugiai sunaikinti arba grąžinti tiekėjui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją