„Prasideda kasos aparatais, o baigsis įmonėmis. Prekiauju duonos gaminiais, per dieną uždirbu 10-15 Lt neskaitant kiek sumoku mokesčių. Nejaugi jūs galvojate, kad nuo eilinio batono mums krenta milijonai? Ateina bobulytės, prašo pigiau duoti senos duonytės ar sausainuką paaukoti. Jeigu bus kasos aparatai, aš tikrai neįstengsiu žmogui nė vieno cento nuleisti, nei pavaišinti, nei duoti paragauti“, - aiškino senajame Klaipėdos turguje prekiaujanti Danutė Muratova.

Jos neįtikina Finansų ministerijos pažadai, kad turguje visgi bus galima derėtis. D. Muratova baiminosi, kad galiausiai prekybininkams teks steigti įmones, kuriose bus griežta apskaita ir sąskaitai „neatitikus vienam gramui“ bus baudžiama.

Danutė Muratova
„Jeigu taip toliau, tai aš, pradirbusi turguje17 metų, tikrai nebedirbsiu. Aš geriau paliksiu šeimą, važiuosiu į Vokietiją, valysiu senukui užpakaliuką negu dirbsiu turguje“, - kalbėjo pašnekovė.

Jos teigimu, prekybininkai ne kiek bijo kasos aparatų, kiek baiminasi prievolės steigti įmones su griežta apskaita. „Kokia kontrabanda? Tegul pastovi Kubilius turguje ir pažiūri – visos Lietuvos produkcija prekiauja. Ta pati „Vilniaus duona“ - nejau ir tai kontrabanda? Jeigu A. Kubilius uždirbtų tiek, kiek mes uždirbam – varganas kapeikas – tada jis tikrai kasos aparatų nevestų. Turginiai daug neuždirba“, - tikino D. Muratova.

Moteris aiškino, kad, norėdama išmaitinti šeimą, išleisti į mokslus sūnų, susimokėti už butą, turi dirbti be laisvadienių nuo pusės septynių ryto iki 5 val. vakaro. Pasak D. Muratovos, nuo stovimo darbo nešildomose drėgnose patalpose skauda sąnarius, o per darbą ji nemato nei šeimos, nei kaip atrodo miestas.

Panevėžietė: užsidirbame tik pragyvenimui

„Kodėl mus turi žlugdyti, kodėl? Ar mes kitokie žmonės? Kodėl jie pampsta, į televizijos ekranus nebetelpa, o mes, nabagai, paskutinį duonos kąsnį turėsime atiduoti. Verslo liudijimus panaikins, kasos aparatus užkabins ir mes turėsime išeiti iš namų“, - baiminosi Panevėžio centrinėje turgavietėje pieno produktais prekiaujanti Nijolė.

Nijolė baiminasi, kad kasos aparatai tik pradžia – esą jie bus registruojami prekiautojo namuose ir „jeigu nesugebėsi užsidirbti mokesčiams, atims ir stogą, paskutines kelnes numaus ir vaikus iš namų išvarys“.

Moteris tikino prekiaujanti tik lietuviškais produktais ir turinti tai pagrindžiančius dokumentus.
„Mes aparato nebijome – bijome pasekmių. Jau savo algoms neužsdirbame, tik pragyvenimui prisiduriame Jei ne mano invalidumo pensija, aš neturėčiau visai iš ko gyventi“, - kalbėjo panevėžietė.

Ji skundėsi, kad esant tokiai didelei bedarbystei, Panevėžyje prekyba vyksta vangiai. Turguje Nijolė prekiauja nuo 7 val. iki 15 val., vienintelė laisva diena - pirmadienis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją