"Valstybei pradėjus įgyvendinti šį kompensavimo mechanizmą, vien per šiuos metus gyventojų kišenėse liks apie 40 mln. litų, kuriuos jie galės panaudoti kitoms savo reikmėms tenkinti", - sako Finansų ministerijos Mokesčių departamento Netiesioginių mokesčių skyriaus vedėja Daiva Brasiūnaitė.

Šiuo metu gyventojams tiekiama šilumos energija yra apmokestinama lengvatiniu 9 proc. PVM, o karštas vanduo - 18 proc. PVM tarifu.

Tačiau, Finansų ministerijos teigimu, pagal Europos Sąjungos direktyvos, reglamentuojančios apmokestinimą PVM ES mastu, nuostatas lengvatinis PVM tarifas negali būti taikomas šilumos energijai ir karštam vandeniui. Be to, pasak ministerijos, minėtoms paslaugoms nustačius lengvatinį PVM tarifą būtų pažeistos Stojimo sutarties nuostatos.

Vadovaujantis ES teisės aktais, nuo Lietuvos narystės ES dienos gyventojams tiekiama šilumos energija ir karštas vanduo turės būti apmokestinami bendru 18 proc. PVM.

Lėšas, reikalingas PVM kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį, siūloma numatyti tikslinant šių metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymą.

Tuo tarpu Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) teigia, jog ES artimiausiu metu ruošiasi priimti direktyvą, kurioje bus išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp tokių paslaugų numatytas ir šildymas.

ES ruošiasi priimti direktyvą, kurioje išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp šių paslaugų numatytas ir šildymas. Leisti sumažinti PVM normą iki tokio 5 proc. dydžio planuojama ES direktyvos, pataisančios Direktyvą 77/388/EEC dėl sumažintų PVM normų, projekte ir tai bus galima daryti neatsižvelgiant į Lietuvos Respublikos stojimo į ES sutartį ir prisiimtus įsipareigojimus.

Per LiCS vykdomą akciją Lietuvoje už PVM šilumai sumažinimą nuo 18 proc. iki 5 proc. iki balandžio vidurio pasirašė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių.

Visi akcijos metu surinkti parašai bus įteikti Europos Komisijos atstovams, Lietuvos Seimo bei Vyriausybės vadovams.

Centralizuotai tiekiama šiluma Lietuvoje lieka vienu populiariausių šildymosi būdų. Tokia šiluma naudojasi daugiau kaip 1,5 mln., arba 43,5 proc. šalies gyventojų. Lietuvos miestuose apie 75 proc. gyvenamųjų namų ploto šildoma iš centralizuotųjų šilumos tiekimo sistemų. 70 proc. centralizuotosios šilumos tiekimo įmonių pagamintos šilumos parduodama daugiabučių namų gyventojams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją