Tuo metu su Pagėgiais besiribojančiose Tauragės, Šilutės, Jurbarko rajono savivaldybėse vidutinis atlyginimas paskutinį praėjusių metų ketvirtį buvo 1305-1439 Lt, visoje šalyje – 1620 Lt po mokesčių.

Pagėgiai yra viena mažiausių savivaldybių Lietuvoje – ketvirta nuo galo, tačiau nepaisant to, joje veikia visos būtinos biudžetinė įstaigos: savivaldybės administracija, mokyklos, gaisrinė, ligoninė ir pan. Be šių viešojo sektoriaus darbdavių, savivaldybėje veikia „Vilkyškių pieninė“.

„Biudžetinės įstaigos suteikia darbo vietas didelei daliai savivaldybės gyventojų, o kartu ir užtikrina atlyginimą, skaičiuojamą pagal valstybės mastu galiojančias kategorijas bei metodiką. Kai savivaldybė tokia nedidelė, šių ir panašių veiksnių įtaka gyventojų finansinei padėčiai ir gerovei reikšmingai padidėja“, – DELFI sakė Statistikos departamento savivaldybių atlyginimų ir gyvenimo lygio žemėlapį išanalizavusi „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

Nevienareikšmė pasienio punkto įtaka

Taip pat, anot jos, Pagėgių savivaldybėje yra įsikūrusi ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės administracija ir Panemunės pasienio punktas, kurie pritraukia specialistų iš kitų savivaldybių, o specialistų ir pareigūnų gaunamas darbo užmokestis didina statistinius duomenis.

Pasienio punktas turi dvejopą reikšmę gyventojams: kuria darbo vietas ir leidžia iš Kaliningrado srities atsigabenti pigesnių prekių.

„Čia negalime vertinti nelegaliai gabenamų prekių vertės ir įtakos gyventojų piniginėms, nes minima statistika atspindi tik legalų darbo užmokestį. Vis dėlto prekės gali būti perparduodamos ir legaliai, o tai jau yra išskirtinis šios vietovės gyventojų pajamų šaltinis“, – komentavo O. Bložienė.

Mažai kam reikia kompensacijų, bet daug kam – nemokamo maitinimo

Kartu ji atkreipė dėmesį, kad Pagėgių savivaldybė patenka tarp penkių savivaldybių, kuriose pradelstų mokėjimų suma, tenkanti vienam gyventojui yra viena mažiausių, ši savivaldybė 2008 m. buvo vienintelė, kurioje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nebuvo nė vieno kompensacijos už šildymą gavėjo, o 2009 m. šis skaičius šioje savivaldybėje buvo mažiausias visoje Lietuvoje – 1,3 gavėjo teko 1 tūkst. gyventojų.

Tačiau Pagėgių rajono savivaldybė 2009 m. buvo antra pagal nemokamą maitinimą gaunančių moksleivių skaičių. Joje 1000 gyventojų teko 360,9 nemokamai maitinamas mokinys, o šalies vidurkis tuo metu buvo 256,58 vaikų 1 tūkst. gyventojų.

„Vadinasi, trečdalis mokinių gyveno nepasiturinčiose šeimose“, – sakė pašnekovė.

Žmonės turi daug pajamų iš „šešėlio“

Lietuvos laisvosios rinkos instituto, atliekančio kontrabandos masto tyrimus, viceprezidentas Giedrius Kadziauskas DELFI nesiėmė spręsti, kas gali lemti tokius atlyginimų skirtumus, tačiau atkreipė dėmesį, kad Pagėgiai ir Tauragė išsiskiria pajamų iš kontrabandos mastais.

„Mes Tauragės regioną linksniuodavome net ir tada, kai būdavo daug darbo vietų ir mažas nedarbas, tai ten visada būdavo didžiausias nedarbas, Tauragės regionas statistikoje „mylimas“ ir dėl to, kad jame įkuriame mažiausiai naujų įmonių. Čia yra lyg ir į kitą pusę žinia, kodėl didesni atlyginimai? Šiaip kalbant apie kontrabandą ir nelegalią veiklą, tai Tauragė ir Pagėgiai yra žinomi dėl to, kad žmonės turi daug pajamų iš „šešėlio“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją