„Vieni nori atsiimti pinigus, kiti – nukelti kelionės datą, treti domisi galimybe pakeisti šalį“, – „Sekundei“ sakė kelionių agentūros „West Express“ Panevėžio filialo vadovė Daina Fijalkauskienė.

Kelionių centro „Megaturas“ komercijos direktorė Daiva Morkūnienė patikino, kad vakar šiais klausimais klientus nuo pat ryto konsultavo ir jų darbuotojai. Tačiau ji pastebėjo, kad atsirado norinčiųjų pasinaudoti situacija ir aplankyti šalį itin palankiomis kainomis. Pastaruosius domino, ar bus didelių nuolaidų kelionėms į Egiptą vasario mėnesį.

Savaitgalį šioje šalyje neramumams įgavus dar didesnį mastą, Lietuva pagaliau apsisprendė, kad ir jai metas pasekti Europos šalių bei JAV pavyzdžiu ir apsaugoti savo piliečius. Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimus su rekomendacijomis lietuviams nevykti į šią Šiaurės Afrikos šalį. Turizmo departamentas savo ruožtu informavo turistus apie galimybę atsiimti visus už kelionę sumokėtus pinigus arba pakeisti kelionės datą, kryptį.

Kelionių organizatoriai „Teztour“ ir „Novaturas“ atšaukė šią savaitę skrydžius į Egiptą. Tiesa, kelionių organizatorius „Teztour“ teigia, kad atšaukti tik skrydžiai į Hurgadą, o dėl skrydžio vasario 6 dieną, sekmadienį, į Šarm el Šeichą sprendimas kol kas nepriimtas. „Novaturas“ skelbia, kad šią savaitę atšaukiami apskritai visi skrydžiai į Egipto kurortus.

Abu kelionių organizatoriai turistus skraidina tuo pačiu lėktuvu.

Gyventojams, kurie turėjo kelialapius į Egiptą išvykti praėjusį savaitgalį, galimybės susigrąžinti pinigus nebuvo. Kadangi Hurgada ir Šarm el Šeichas oficialiai nebuvo paskelbtos kaip turistams pavojingos vietos, atsisakiusieji kelionių nebūtų atgavę pinigų.

Tad savaitgalį į šiuos kurortus išskrido pilni lėktuvai lietuvių turistų.
„Šią savaitę iš Egipto pagal grafiką bus parskraidinami Lietuvos turistai. Apie skubią evakuaciją kol kas nekalbame, stebime situaciją. Jeigu prireiks turistus parskraidinti greičiau, pasitelksime į pagalbą savo partnerius“, – vakar „Sekundei“ sakė „Teztour“ atstovas spaudai Giedrius Galdikas.
Skubią evakuaciją, jei prireiks, savo klientams pažadėjo ir „Novaturas“.
G.Galdiko duomenimis, šiuo metu Egipte poilsiauja 331 bendrovės klientas, iš jų 261 – Hurgadoje.
„Novaturo“ pardavimų ir rinkodaros direktorius Tomas Mikalonis teigė, kad Egipte yra apie 350 bendrovės klientų.

Turistai įkalinti viešbučiuose?

Praėjusios savaitės pradžioje Egipte esantiems lietuviams buvo rekomenduojama vengti kelionių tik į Kairą, Aleksandriją, Suecą, Luksorą ir kitus didesnius šios šalies miestus. Gyventojai buvo raminami, kad Hurgadoje ir Šarm el Šeiche saugu.

Tačiau šeštadienį ir sekmadienį Hurgadoje poilsiaujantys lietuviai artimiesiems jau siuntė žinutes, kad sėdi viešbučiuose ir bijo kišti nosį į gatvę. Mat protestuotojai užplūdo ir Hurgadą, be to, mieste siautėjantys chuliganai ir plėšikai niokoja parduotuves, grobia prekes.
„Teztour“ atstovas G.Galdikas, vakar paklaustas, ar iš tiesų Hurgadoje poilsiaujantiems lietuviams tenka apsiriboti tik viešbučio teritorija, atsakė, kad saugumo sumetimais jiems rekomenduojama pasilikti ten. „Šarm el Šeiche, anot jo, gyvenimas teka įprasta vaga.

„West Ekspress“ Panevėžio filialo vadovė D.Fijalkauskienė sakė, kad klientams, kurie įsigijo kelialapius, bet į Egiptą turi išvykti dar negreitai, siūloma nepanikuoti ir neskubėti atsisakinėti planų aplankyti šią šalį.
Pasak jos, neramumai praeina. Iš turizmo gyvenančios šalys paprastai daro viską, kad kuo greičiau stabilizuotų padėtį ir turistai vėl važiuotų.

Žada siūlyti įvairias alternatyvas

Nusipirkusieji keliones į Egiptą, bet nenorintieji į jį vykti, turi kreiptis į tas kelionių agentūras, kuriose įsigijo kelialapius.

Paklaustas, kaip greitai klientai gali tikėtis atgauti pinigus, „Teztour“ atstovas G.Galdikas patikino, kad tai neužtruks labai ilgai. „Novaturo“ atstovas T.Mikalonis sakė, kad pinigų grąžinimo terminas – agentūros ir kliento susitarimo reikalas.

Tačiau kelionių organizatoriams priimtiniau ieškoti kompromiso – keisti išvykimo datas, šalis ir panašiai. Pasirinkusiems brangesnę kelionę, pavyzdžiui, į Tenerifę, turistams reikėtų papildomai primokėti.
Keliautojams taip pat žadama sudaryti galimybę poilsinę kelionę keisti į pažintinę, lėktuvą – į autobusą ir panašiai.