Laidos metu Lietuvos pensininkų sąjūdžio pirmininkas Jonas Burdulis nesidrovėjo įvardinti, kiek dėvėtų rūbų parduotuvėje jis mokėjo už savo tvarkingai atrodantį kostiumą. „Viską, kas ant manęs matyti, aš įsigijau skudurų salonuose. Šitas nuostabus švarkas kainavo 10 – 20 Lt, marškinėliai – 11 Lt, kaklaraištis – 7 lt. Savo laiku buvo kilęs karas tarp tekstilės pramonės ir „skudurų salonų“. Nugalėjo „skudurų salonai“, ir ačiū Seimui, Vyriausybei, kad nugalėjo dėvėtų rūbų prekeiviai, kad dabar galime puikiausiai apsirengti skudurų parduotuvėse“, - atviravo pensininkas.

Paklaustas, kaip gyvena žmonės, kurių atlyginimai ar pensijos tesiekia 800 Lt, atsakė: „Pensininkai pasakoja: sako, gaunu 700 Lt pensiją, sumoku 600 Lt už butą ir dar turiu už 80 Lt vaistų nusipirkti. Tai kaip man gyventi, ką man valgyti? Badmiriauja žmonės. Kai kurie eina, vagia iš parduotuvių, bet, žinoma, tai vienetai“, - apie pensininkų šiandieninę kasdienybę pasakojo J. Burdulis.

Tačiau ir ateinančius kelerius metus Lietuvos žmonių laukia ne ką mažesni išgyvenimo išbandymai. „Pasaulio rinkose šiemet rekordiškai išaugo maisto kainos, pakilo grūdų kainos, prognozuojamas naujas žaliavų kainų augimo etapas. Ką tai reiškia Lietuvai? Visų pirma, bendra infliacija bus gerokai aukštesnė, augs transportavimo išlaidos, brangs maisto produktai, - skaičiavo ekonomistė J. Rojaka. - Iš kitos pusės didės eksportas, lengviau bus surenkamas biudžetas. Tai šiek tiek turėtų atlaisvinti socialinę įtampą. Kita vertus, Lietuva jau šiandien pasiekė tokį tašką, kad po truputį gyventojų lūkesčiai turėtų gerėti, turėtų augti atlyginimai, situacija darbo rinkoje taip pat neišvengiamai gerės. Perkamoji gyventojų galia bus vis dar paveikta aukštų kainų ir menkų galimybių. Bet po truputį vartotojų nuotaikos turėtų gerėti. Vis tik, iki to laiko, kol Lietuva atsistos ant kojų, namų ūkių dar lauks labai didelių iššūkių“.

Tačiau pensininkas J. Burdulis tokias prognozes įvertino skeptiškai. „Eilę metų bus intensyvi infliacija, maisto prekių kainos didės, o visuomenės lūkesčiai gerės? Ir entuziazmas didės? Žiūrėkim, kaip išeina: jeigu didėja infliacija, vadinasi – litas nuvertėja, maisto produktų kainos auga. Tai kur čia tas gerumas, entuziazmas?” - pečiais traukė pašnekovas.

Situacija sunki. Jos – vienareikšmiškai neišspręsi. Seimo narys Artūras Melianas, esant tokiai padėčiai, patarė kylant grūdų kainoms pasaulyje, imtis lietuviškos žemės ūkio produkcijos plėtojimo. „Kainų kilimas dar keletą metų bus akivaizdus, tokį dalyką Lietuvai reikia išnaudoti ir uždirbti iš šios situacijos, nes Lietuva vis tiek nepakeis bendros pasaulio situacijos“, - teigė politikas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPKS) pirmininkas Artūras Černiauskas priminė, kad net 20 proc. dirbančiųjų gauna minimalią algą, siekiančią 670 Lt po mokesčių. Ar tai reiškia, kad jie visi nekvalifikuoti, klausė profsąjungietis. Jo nuomone, tai atskleidžia mūsų darbdavių požiūrį į darbuotoją: „Tyrimai rodo, kad kai dar nebuvo krizės įmonių pelnai augo dešimtim kartų, kai atlyginimai augo tik dešimtim procentų“, - sakė profsąjungų pirmininkas. Jis įsitikinęs, kad valios politika tarnauja verslui. „Mes turime tokių pavyzdžių gana daug. Įmonės vadovas ir savininkas – darbo užmokestis 800 Lt, gale metų 100 – 200 tūkst. dividendų su 15 proc. mokesčiu“, - kalbėjo A.Černiauskas.