Lietuvai numatyta apie 115 mln. Lt ES parama miškams veisti. Pagrindinė šios paramos dalis bus skiriama privačių žemių ar miškų savininkams, pateikusiems projektus naujiems miškams įveisti. Parama iškirstiems miškams atkurti nebus teikiama.

ES didžiausias kompensacijas numato skirti tiems savininkams, kurie žemės ūkio paskirties žemėje, užuot auginę kviečius ar bulves, sodins mišką. Jie net 20 metų už kiekvieną mišku apželdintos dirbamos žemės hektarą gaus vadinamąsias prarastų pajamų išmokas, kurių dydis priklausys nuo to, ar iki žemės apželdinimo mišku ji buvo dirbama, ar apleista.

Privačios žemės savininkams, ketinantiems joje įveisti mišką ir šiam tikslui artimiausiais metais gauti ES paramą, reikėtų suskubti savo valdą įregistruoti Žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Taip pat jie turėtų deklaruoti visus žemės ūkio naudmenų bei pasėlių plotus (ir tuos, už kuriuos išmokos nenumatomos).

Išmokos skiriamos tik už tas naudmenas, kurios 2003 m. birželio 30 d. buvo geros agrarinės būklės. Jeigu naudmenos šiuo metu apžėlusios krūmais, piktžolėmis, t. y. neatitinka išmokoms nustatytų reikalavimų, savininkui vertėtų tuoj pat pradėti jas kultūrinti - naikinti sumedėjusią augaliją ir net plynai suarti - ir šiuos darbus nuveikti iki birželio 30 dienos. Tik tokiu atveju jis gali tikėtis gauti išmokas už apleistų žemių apsodinimą mišku dar 2005 metais ar kiek vėliau.

Dalyvaujantiems miško įveisimo bei įveisto miško priežiūros ir apsaugos schemose, bus visiškai kompensuojamos miško įveisimo bei jo priežiūros 5 metų išlaidos.

Miško įveisimo išmoka priklauso nuo to, kokį procentą sudaro lapuočiai, nes reikalaujama, kad jų būtų ne mažiau kaip 20 procentų. Žemdirbiai, įveisę mišką didelio nepalankumo vietovėse, per metus gaus 250 litų už hektarą išmoką, mažo nepalankumo vietovėse - 315 litų už ha, o palankiose ūkininkauti vietovėse - 510 litų už kiekvieną hektarą.

Visi kiti, pretenduojantys gauti išmoką už prarastas pajamas įveisus mišką, bet negalintys pateikti dokumentų, įrodančių, kad žemėje, kurioje bus veisiamas miškas, buvo dvejus metus verčiamasi žemės ūkio produkcijos gamyba, gaus mažesnę išmoką. Pažymėtina, kad ir šie pareiškėjai privalo savo valdą įregistruoti Žemės ūkio ir kaimo verslo registre.

Šiems ūkininkams už mišką įveistą didelio nepalankumo vietovėse per metus bus mokama 62,5 lito už kiekvieną hektarą išmoka, mažo nepalankumo vietovėse -78,7 lito už hektarą, o palankiose vietovėse - po 127,5 lito už hektarą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją