Valstybinis turizmo departamento (VTD) duomenimis, šiuo metu Egipte atostogauja 788 lietuviai. Jie ilsisi Šarm El Šeicho ir Hurgados kurortuose.

„Buvo keletas turistų, kurie skambino kelionių organizatoriams, teiravosi dėl situacijos ir dėl Užsienio reikalų ministerijos skelbiamos informacijos“, – DELFI sakė VTD Turizmo rinkos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vaiva Vaitkaitytė.

Kitų poilsiautojų elgesio pasikeitimų nepastebėta.

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigė, kad protestai Kaire nesutrikdė įprasto gyvenimo ritmo kurortuose ir turistams iš Lietuvos grėsmės nėra.
„Patys egiptiečiai yra minimaliai suinteresuoti, kad konfliktas persikeltų į kurortines zonas, nes tokiu atveju jie susigriautų savo reputaciją tarptautiniu mastu ir tai būtų labai skaudus smūgis Egipto ekonomikai“, – DELFI komentavo ji.

Kelionių organizatoriaus atstovė sakė, kad iškilus grėsmei, „Tez Tour“ yra pasiruošęs organizuoti papildomus reisus iš Egipto išgabenant turistus.

Neveža į Kairą

Nors degintis paplūdimyje jokių trukdžių nėra, norintys pamatyti garsiąsias piramides gali nusivilti.

Kelionių organizatorius „Novaturas“ VTD informavo, kad visi jų turistai įspėti nevykti į Kairą per vietines agentūras, o jų partnerių organizuojamos ekskursijos šiuo metu sustabdytos.

Tuo metu „Tez Tour“ skelbė nuo pirmadienio atnaujinęs ekskursijas į Egipto sostinę. Tačiau penktadienį vėl nebus ekskursijų, nes tuo metu Kaire vyks tradicinių maldų diena.

„Vietos valdžia nerekomenduoja rengti ekskursijų dėl to, kad iškyla tam tikra grėsmė. Susibūrimus uždraudė, o tradicinių maldų uždrausti negali“, – sakė I. Aukštuolytė.

Į Tunisą nenusipirko nė vienas

Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė DELFI taip pat sakė, kad neramumai Egipte nepakeitė Lietuvos turistų nuomonės dėl poilsio šalyje.

Jos nuomone, tai lemia nuo pagrindinių miestų nutolę kurortai, be to, dažnas lietuvis į Egiptą važiuoja ne pirmą kartą, todėl jaučiasi ramiau žinodami, kas jų laukia. Tuo metu revoliucija Tunise atbaidė ir taip negausias šioje šalyje poilsiaujančių lietuvių gretas.

„Į Tunisą buvo nedaug žmonių išvažiavę, tuo laikotarpiu ten buvo iki 10 lietuvių. Tai lemia ir tai, kad Tunisas iš tiesų nebuvo taip aktyviai pristatomas kaip atostogų vieta ir kelionių pasiūla į jį buvo mažesnė. O dėl Egipto galima daryti prielaidą, kad daugelis yra buvę ne vieną kartą, yra matę situaciją, žino kultūrą, bendravimo įpročius. Turistų srautai į Tunisą yra tikrai mažesni nei į Egiptą, o tai reiškia ir mažesnį žinomumą“, – svarstė D. Mažeikaitė.

Tokias keliautojų nuotaikas jaučia ir kelionių agentūra „Easy Travel“. Jos darbuotoja DELFI sakė, kad nė vienas klientas neatsisakė nusipirktos kelionės, ji nepastebėjo, kad kaip nors keistųsi ir kelionių į Egiptą pardavimas.

„Tikrai nėra kažkokios baimės, nėra informacijos, kad ten nesaugu“, – teigė ji.

Tačiau šiuo metu agentūra nėra pardavusi nė vienos kelionės į Tunisą, nors ankstesniais metais tuo pačiu metu lietuviai jau būdavo nusipirkę kelialapius atostogoms vasarą šioje šalyje.

„Yra galimybė pirkti keliones vasaros sezonui, bet nėra dar nė vieno turisto, kuris būtų nusipirkęs. Ankstesniais metais būdavo nusipirkusių“, – sakė pašnekovė.

Egiptas žiemą yra populiariausia lietuvių užsienio kelionių kryptis.

DELFI primena, kad Egipte ketvirtadienį trečią dieną iš eilės vyko demonstracijos, per jas suimta maždaug 1000 žmonių.

Protestuotojai reikalauja 30 metų šalį valdančio prezidento Hosni Mubarako atsistatydinimo.

Sausio viduryje Tunise po didžiulių protestų iš posto buvo išverstas 23-ejus metus šalį valdęs prezidentas Zine'as El Abidine'as Ben Ali.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją