Bendras įvežtos ir Lietuvoje pagamintos kiaulienos kiekis pernai siekė daugiau kaip 108 tūkst. tonų. Iš jo 53,3 proc. mėsos buvo pagaminta Lietuvoje, 46,7 proc. - įsivežta iš užsienio.

Kaip nurodo VMVT, per praėjusių metų gruodį (panašūs skaičiai - ir kitais mėnesiais) 74 proc. viso užsieninio kiaulienos kiekio atgabeno 10 pagrindinių mėsos įvežėjų. Tačiau kokios tai bendrovės, VMVT neatskleidžia, nes „duomenis apie konkrečių įmonių gamybos apimtį ir kitą informaciją, kuri gali turėti komercinės paslapties požymių, tarnyba gali suteikti tik teisės aktų nustatyta tvarka".

Šis paslaptingumas šiek tiek keistas, nes dar 2010-ųjų pavasarį VMVT viešai skelbė pagrindinius mėsos įvežėjus. Tuo metu oficialiai buvo išplatinta informacija, kurioje teigta, kad trys stambiausios mėsos perdirbimo įmonės – „Utenos mėsa", „Agrovet" ir Krekenavos agrofirma - į šalį įvežė apie 43 proc. viso užsieninio kiaulienos kiekio. 10 pagrindinių šviežios kiaulienos įvežėjų (visi jie - mėsos perdirbimo įmonės) atgabeno daugiau kaip 74 proc. viso įvežto kiekio.

Tuometinis VMVT vadovas Kazimieras Lukauskas viešai stebėjosi mėsos perdirbėjų priekaištais dėl krašto turguose parduodamos didelės įvežamos produkcijos apimties, nes, jo teigimu, tarp stambiausių produkcijos importuotojų yra bene visos didžiausios krašto perdirbimo įmonės. K.Lukauskas tuo metu įvardijo, kad mažesnieji mėsos perdirbėjai įveža vos 20 proc. kiaulienos, ir tik nedidelė jos dalis - apie 5 proc. - tenka prekybos, viešojo maitinimo įstaigoms bei prekeiviams turguose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją