Mokesčių administravimo įstatymu atsisakoma skaičiuoti delspinigius nuo mokesčių inspekcijos skirtos baudos, taip pat nustatytas terminas, per kurį verslininkui turi būti grąžinti iš jo nepagrįstai išieškoti mokesčiai.

Tačiau nepritarta siūlymui nustatyti terminą, per kurį turi būti atliktas įmonės patikrinimas. Įstatymas reglamentuoja tikrinimo laiką tik pačioje įmonėje, tačiau ne jos patalpose mokesčių administratorius jį galės atlikti tiek, kiek norės.

Liberalcentristai sako, kad taip mokesčių inspekcijai sudaroma galimybė piktnaudžiauti, o verslininkai skundžiasi, jog per tikrinimus trikdomas įmonės darbas.

Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė teigia: "Ir šiaip jau atmosfera, jeigu yra tikrinama 60 dienų, jeigu yra tikrinama 90 dienų, jeigu yra tikrinama visus ištisus metus, tai iš tikrųjų yra beprotiška įtampa."

Seimo narys, liberalcentristas Raimundas Palaitis klausia: "Kas gali paneigti, kad dabar tikrinimai nevyks metų metus?"

"Kiekvienam mokesčių administratoriui yra keliami reikalavimai, kad, einant į įmonę, jisai turi turėt sau užduotį ir toj užduotį turi būt numatyta, per kiek laiko jisai privalo patikrint tą įmonę. Manom, kad smulkioms įmonėms patikrinti pakanka 7 dienų", - sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Nepritarta ir siūlymui aiškiai apibrėžti, kada mokesčių inspektoriai, jiems kilus įtarimų dėl nurodytų sumų, jas perskaičiuoti galės pagal savo metodus.

"Jie gi yra taikomi tada, kai nėra dokumentų ir mokesčių administratorius nepajėgus nustatyti, kokia gi ta mokesčių bazė, nuo kurios reikėtų skaičiuot mokesčiai. Dabar gi toks išplaukęs tekstas liko šitam įstatyme, kad praktiškai mokesčių administratorius bet kada savo nuožiūra gali pritaikyti netiesioginius mokesčių bazės apskaičiavimo metodus", - sako Seimo narys, liberalcentristas Raimundas Palaitis.

Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, socialdemokratas Algirdas Butkevičius teigia: "Palaičio siūloma tai, kad, jeigu jokių dokumentų neturi verslininkas, tada mokesčių administratorius galėtų taikyti palyginamųjų kainų metodą. Aš visiškai nesuprantu tokių dalykų. Tai yra traktuojama kaip kontrabanda, jei dokumentų nėra. Ir už tai verslininką reikėtų ne tik nubaust, kad jisai sumokėtų mokesčius, bet, aš manau, jam turėtų būt iškelta ir baudžiamoji byla."

"Reikėtų labai gerai pagalvoti, jeigu mes perlenksim lazdą ir jinai luš, tai kas tada mokės mokesčius į biudžetą?" - sako Seimo narys, liberalcentristas R.Palaitis.

A.Butkevičius sako, kad su ES teisės aktais suderintas nuo gegužės įsigaliosiantis įstatymas mokesčių inspekciją, užuot uoliai tikrinus smulkiąsias įmones, labiau nukreips analizuoti stambiųjų veiklą, ypač, jeigu jų apyvartos auga, o sumokamų mokesčių - mažėja.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją