Seime prakalbta apie tai, kad galbūt vertėtų sumažinti veiklų, vystomų pagal verslo liudijimą. Kalbama net apie tai, kad galėtų nelikti maždaug trečdalio veiklų, pagal kurias šiuo metu leidžiama dirbti turint verslo liudijimą. Susirūpinta tuo, kad iš kai kurių veiklų pajamos gaunamos nemažos, o valstybė mokesčių iš to gauna nedaug. Tarp tokių veiklų minima prekyba, statyba ir pan.

Finansų ministerijos pozicija kiek kitokia. Pasak Finansų ministerijos ministrės patarėjos visuomenės informavimo klausimais Giedrės Balčytytės, svarstant šį klausimą, esmė turėtų būti ne verslo veiklų skaičius, o tai, kad kai kurios verslo rūšys generuoja pajamas, neproporcingas sumokamiems mokesčiams.

Jos teigimu, pasitaiko, kad tam tikrais atvejais, naudojantis verslo liudijimais, maskuojami darbo santykiai. Be to, nedeklaruojamos pajamos ir tokiu būdu išvengiama mokesčių, yra keletas veiklų, kur sumokami mokesčiai neproporcingi gaunamoms pajamoms. Tai prekyba, kai kurios paslaugos.

Pagrindinė nuostata turėtų būti ta, kad apmokestinimas būtų proporcingas gaunamoms pajamoms.

Tiesa, kol kas viskas tėra diskusijų lygyje, konkretūs pasiūlymai nepateikti.

Atsigręš prieš daugiau?

Tokie seimūnų užmojai smulkiuosius verslininkus verčia tik griebtis už galvų.
Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė įsitikinusi, kad konservatoriai vykdo savo rinkimų programą, kurioje parašyta, jog verslo liudijimai bus naikinami. Jos teigimu, smulkusis verslas yra žlugdomas – turgavietėse įvedami kasos aparatai, dabar gi jau kalbama apie veiklos rūšių pagal verslo liudijimus naikinimą.

Z. Sorokienės teigimu, tai palies ne vien prekybininkus, bet gali atsigręžti ir prieš kitus, dirbančius pagal verslo liudijimus: kirpėjus, statybininkus, siuvėjus ir pan. – visiems jiems, jos spėjimu, gresia keisti veiklos formas. 


Z. Sorokienės manymu, esant tokiam nedarbo lygiui ir sunkmečiui, neprotinga atsisakyti verslo liudijimų. Jos teigimu, kitos valstybės bet kokiomis priemonėmis stengiasi skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą – patys sau dirbantys žmonės susikuria darbo vietas ir neina prašyti pašalpų.
Asociacijos vadovės teigimu, kiršinama ir visuomenė. Iš pradžių kalbėta, kad kasos aparatų reikės tik prekiaujantiesiems maistu dengtose turgavietėse, tad likusieji prekiautojai buvo ramūs. Dabar pasikėsinta ir į jų verslą, – įsitikinusi Z. Sorokienė.

Suburs žmones

Kita vertus, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovės manymu, tokios valdžios vyrų kalbos tam tikra prasme išeis į naudą.


„Labai greitai apsišvietė“, – sakė asociacijos vadovė.
Z. Sorokienės teigimu, asociacija vasario pradžioje organizuoja mitingą, tačiau dalį žmonių buvo gana sunku įtikinti, kad vyktų mitinguoti – neįžvelgė grėsmės. Dabar gi situacija keisis. Į mitingą planuojama sukviesti 10 tūkstančių žmonių, tačiau neatmetama galimybė, kad dalyvių bus ir daugiau.

„Valdžia nepaliko kitos išeities“, – sakė asociacijos vadovė.

Z. Sorokienės teigimu, žmonės nėra nusiteikę daužyti langų, bet nori mitinguoti prie tų valdžios institucijų, kurios priima sprendimus, susijusius su jų gyvenimo kokybe. Ar bus gautas leidimas, nežinoma, tačiau pirminiai susitikimai rodo, kad didelių prieštaravimų nėra. Tačiau, pasak Z. Sorokienės, neleidus mitinguoti prie Seimo (planuojama mitingą pradėti nuo Vyriausybės rūmų ir traukti Seimo link), būtų kreipiamasi ne tik į teismą, bet ir į tarptautines institucijas.

Skaičiai


Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistų duomenimis, 2011 metais iki sausio 17 dienos verslo liudijimus išsiėmė 906 Panevėžio miesto gyventojai, Panevėžio rajone – 256.

Šiemet iki sausio 17 dienos 1162 gyventojai išsiėmė verslo liudijimus, o rajone – 327. Populiariausia mieste buvo prekyba, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla – 147 verslo liudijimai, taip pat aplinkos tvarkymas (42 verslo liudijimai).

Bedarbiai gali pasinaudoti lengvata įsigyjant verslo liudijimus. Panevėžyje, kuriame nedarbo lygis bene didžiausias šalyje tarp didmiesčių, per 2010 metus išduoti 564 subsidijuojami verslo liudijimai, šiemet – 111. Didelė jų dalis išsiimta prekybai.