Anot tyrimo, kuris vykdytas 11 Europos šalių, Lenkijoje galima įsigyti pigiausios arbatos. Tuo metu Didžiojoje Britanijoje ji kainuoja 14 proc. brangiau, o Vokietijoje šio gėrimo kaina net iki 585 proc. didesnė, praneša portalas thenews.pl.

Pigiau nei kitose Europos šalyse Lenkijoje galima įsigyti ir cukraus, pomidorų, pieno, vištienos, miltų. Tik kava ir vynas ten kainuoja brangiau, nors iš šių prekių kainos neviršija Europos šalių vidurkio.

Tačiau pigiausiu produktu, lyginant su kitomis Europos šalimis, Lenkijoje yra obuoliai: Prancūzijoje ir Italijoje šie vaisiai kainuoja 340 proc. brangiau, nors dienraščio „Rzeczpospolita“ kalbinti analitikai kainų skirtumus sieja su tuo, kad Lenkijoje yra didžioji dalis vaismedžių sodų.

„90 proc. maisto Lenkijoje gaminama vietoje, todėl čia yra didžiulė konkurencija“, – dienraščiui teigė Lenkijos prekybos ir paskirstymo organizacijos atstovas Andrzejus Falinskis, pridurdamas, jog konkurencija veikia kainas.

„Euromonitor“ tyrimas taip pat parodė, kad maistas Lenkijoje yra pigus lyginant ne tik su Vakarų Europos šalimis, tačiau ir Vidurio Europoje esančiomis valstybėmis: Vengrijoje pigiau nei Lenkijoje galima įsigyti tik alaus ir vyno, o Čekijoje ir Slovakijoje pigiau kainuoja tik silpnieji gėrimai.

Tačiau žemos kainos nebūtinai reiškia „kainų rojų“. Pagalbos žemės ūkiui fondo atstovas Andrzejus Kalickio teigimu, „lyginant kainas su Lenkijos perkamąja galia, jos vis dėlto ne tokios jau žemos“.