„PwC" įspėja, kad ateinančius keturis dešimtmečius Didžiosios Britanijos ekonomika smuks, jeigu šalies verslininkai neįsiverš į Azijos ir Lotynų Amerikos rinkas.

Pastaraisiais metais Didžiosios Britanijos atstovai su oficialiais vizitais lankėsi Azijoje ir norėjo pakartoti Vokietijos, kuri smarkiai pasipelnė įsiverždama į pagrindinių besivystančių šalių rinkas, sėkmę.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad 2011 m. Kinijos ekonomika išaugs 10,5 proc., Indijos - 9,7 proc., Brazilijos - 7,5 proc., o Rusijos - 4 proc. Nepaisant to, visos šioms keturioms šalims kartu tenka tik 7 proc. Didžiosios Britanijos eksporto - tiek pat, kiek krizės kamuojamos Airijos.

"PwC" taip pat numato, kad ekonominė galia vis sparčiau links į Rytus, o Rytų šalių ekonominiai rodikliai ženkliai pralenks Vakarų valstybių rezultatus. Konsultacijų grupės teigimu, nuo 2011 m. iki 2050 m. Didžiosios Britanijos ekonomika kasmet augs po 2,3 proc. Tuo tarpu Kinijos ekonomika kasmet padidės 5,9 proc., o Indijos - 8,1 proc.

Spartų besivystančių šalių vartotojų rinkų augimą lemia sparčiai didėjanti vidurinioji klasė, o Vakarų kompanijos galėtų išnaudoti šį augimą ir užimti tvirtas pozicijas Rytų šalių rinkose.

„PwC” teigimu, jeigu ateinančius 40 metų Didžioji Britanija nenori būti atsilikusi pasaulyje ekonomikos atžvilgiu, ji turi dėti kur kas daugiau pastangų ir įsitvirtinti Rytų rinkose.

Nors ir smarkiai nukentėjusi nuo finansų krizės, Didžioji Britanija tebėra šešta pagal dydį pasaulio ekonomika. „PwC” prognozuoja, kad iki 2050 m. ji nukris į devintąją vietą, nes ją aplenks Indija, Brazilija, Rusija ir Meksika, tačiau Britanija užims aukštesnę vietą nei Prancūzija.

Pranešime taip pat teigiama, kad Didžioji Britanija daug laimėtų, jeigu skirtų daugiau dėmesio farmacijos, finansinių paslaugų ir švietimo sektoriams Rytų šalyse bei padidintų su šiais sektoriais susijusių produktų eksportą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją