"Respondentų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas buvo pesimistiškesnė nei prieš metus. Prognozuojančių ekonominės padėties gerėjimą buvo beveik tiek pat, bet padaugėjo pesimistų", - teigiama Statistikos departamento pranešime.

Būsimas vartotojų išlaidų kitimo tendencijas leidžiantis prognozuoti vartotojų pasitikėjimo rodiklis kovo mėnesį buvo minus 10 - 4 punktais didesnis, palyginti su vasario mėnesiu, ir vienu punktu mažesnis nei pernykštį kovą.

Palyginti su praėjusiu mėnesiu, padaugėjo respondentų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties ir šalies ekonominės padėties gerėjimą. Kovą, palyginti su vasariu, daug didesnė respondentų dalis tikėjosi nedarbo lygio mažėjimo per artimiausius 12 mėnesių.

Kovo mėnesį 18 procentų respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 30 - pablogėjo, o 53 procentai respondentų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (vasario mėn. atitinkamai 12, 28 ir 60 proc.).

Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, 23 procentai respondentų nurodė, jog tikisi pagerėjimo, 17 - pablogėjimo (vasario mėn. atitinkamai 18 ir 17 proc.). Daugiau kaip pusė (51 proc.) apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Šalies ekonominę padėtį respondentai vertino geriau nei savo: 27 procentai apklaustųjų teigė, kad šalies ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, tiek pat - pablogėjo, o 44 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė (vasario mėn. atitinkamai 25, 29 ir 42 proc.).

Kovo mėnesį 38 procentai respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius metus pagerės, 28 procentai prognozavo pablogėjimą, o 27 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pat (vasario mėn. atitinkamai 31, 27 ir 31proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Kovo mėnesį mieste jis buvo minus 9, kaime - minus 12. Palyginti su vasario mėnesiu, rodiklis padidėjo atitinkamai 3 ir 4 punktais. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, tiek miesto, tiek kaimo gyventojai optimistiškiau vertino šalies ekonomikos perspektyvas, t.y. bendros ekonominės padėties ir nedarbo lygio kitimą. Kaimo gyventojai daug geriau vertino ir savo šeimos materialinės padėties perspektyvas, tačiau nesitikinčių nė kiek sutaupyti kaime buvo daugiau nei prieš mėnesį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją