Pelnus skaičiuoja milijonais

Skylėtu biudžetu 2010-uosius išvargusi Panevėžio savivaldybė šįmet viliasi iždą papildyti įmonių, kurioms pati skolinga, sąskaita.

Miesto meras Vitalijus Satkevičius pareiškė siūlysiantis politikams svarstyti galimybę reikalauti iš Savivaldybės valdomų įmonių mokėti į miesto biudžetą dividendus iš pelno.
Mero nuomone, per praėjusius metus užsidirbusios bendrovės taip galėtų prisidėti prie miesto išgyvenimo.

Iš devynių Savivaldybės valdomų įmonių 2010-uosius planuoja būti pelningai užbaigusios septynios. Nuostolius skaičiuoja tik Panevėžio autobusų parkas ir Panevėžio pirtis – atitinkamai 0,5 mln. litų ir 10 tūkst. litų.

Praėjusių metų finansinius rezultatus įmonės dar skaičiuoja, tačiau manoma, kad pelningiausiai dirbo „Panevėžio energija“. Jos planuojamas 2010-ųjų pelnas – apie 9 mln. litų.
Neskurdo ir „Aukštaitijos vandenys“. Pasak V.Satkevičiaus, vandens tiekėjos pelnas turėtų siekti apie 3 mln. litų. Mažiausiai uždirbo laidojimo paslaugas teikianti „Grauduva“ – 20 tūkst. litų.

Skurdina valstybės įsipareigojimai

Pasak mero, reikalauti duoklės iš įmonių verčia optimistiškai nenuteikiantis šių metų Panevėžio biudžetas. V.Satkevičiaus teigimu, šįmet įplaukų į jį gali gerokai sumažėti dėl valstybės vykdomos politikos. 


„Iš baudų už viešosios tvarkos pažeidimus surinkti pinigai anksčiau keliaudavo į Savivaldybės biudžetą, nuo šių metų juos pasiims valstybė. Dėl to Savivaldybė neteks kelių milijonų litų. Įvestas ikimokyklinukų krepšelis naudingas nebent Vilniui, kur trūksta vaikų darželių.

Tokioms kaip Panevėžio savivaldybėms tai reiškia sumažėjusias savarankiškas funkcijas, o tuo pačiu – mažėjantį skolinimosi limitą. Vadinasi, skolintis galėsime mažiau nei iki šiol“, – vardijo V.Satkevičius.
Jo teigimu, į savivaldybių biudžetus nusitaikyta šalies vadovams ieškant rezervų, iš ko 2 proc. būtų galima sumažinti valstybės biudžeto deficitą, siekiantį 5 proc.
Lietuva Europos Sąjungai įsipareigojusi iki 2012-ųjų jį sumažinti iki 3 proc.

Jaučiui nasrų neužriš


Pagrindiniu įplaukų į Savivaldybės biudžetą šaltiniu išlieka gyventojų pajamų mokestis. V.Satkevičius tikisi, kad keliskart atpiginus verslo liudijimus Savivaldybės pajamos padidės.
Ar ir šiemet biudžetininkams teks veržtis diržus ir nemokamai atostogauti, pasak mero, priklausys, kokį biudžetą patvirtins Taryba. Pernai politikai biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams lėšų buvo numačiusi tik dešimčiai mėnesių. 


Švietimo, kultūros ir kitų Savivaldybei pavaldžių įstaigų darbuotojams prisiėjo be atlygio atostogauti augiau nei dešimt dienų per metus. 


Meras tvirtina tokios taupymo praktikos siūlysiantis atsisakyti.
„Šventajame Rašte pasakyta: neužriškite nasrų kuliančiam jaučiui. Užmokesčio nusukimas yra nuodėmė, kuri šaukiasi dangaus keršto“, – Biblijos išmintimi rėmėsi V.Satkevičius.

Uždarbio lengvai neatiduos

Paskutinį kartą Savivaldybė apie milijoną litų dividendų yra sulaukusi maždaug prieš penkerius metus iš „Aukštaitijos vandenų“. Miesto įmonės neslepia nenusiteikusios sunkmečiu aukoti uždarbio Savivaldybei, juo labiau kad jos pačios skolos savo bendrovėms skaičiuojamos dešimtimis milijonų litų. 


„Jei būtų priimtas sprendimas, kad mes, kaip ir kitos įmonės, turėtume sumokėti dividendus, tai šiandien galime atsakyti tik tiek, kad grynųjų neturime. Todėl tektų ieškoti išeities kitais būdais: arba uždelsti atsiskaitymus su įvairiomis firmomis ir prisiimti visas pasekmes, arba kreiptis dėl paskolos į banką“, – „Sekundei“ teigė „Aukštaitijos vandenų“ ryšių su visuomene specialistas Svajūnas Mikeška. 


Galimybių dalį pelno atiduoti Savivaldybei nemato ir apie 9 mln. litų per praėjusius metus uždirbusi „Panevėžio energija“. 


Pasak bendrovės finansų direktorės Ritos Morozovienės, įmonė nepageidauja mokėti dividendų.
„Iš pelno mes turėsime užtikrinti paskolos, paimtos elektrinės statybai, grąžinimą. Šiemet privalėsime grąžinti 6 mln. litų. Taip pat vykdome kitus investicinius projektus, finansuojamus iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Investicijoms kitų finansavimo šaltinių neturime, tad teks naudoti uždirbtą pelną“, – teigė R.Morozovienė. 


Be to, anot jos, penki bankai, suteikę paskolas elektrinės statybai, reikalauja garantijų, kad bendrovė bus pajėgi atsiskaityti su kreditoriais. 


Pati Savivaldybė „Panevėžio energijai“ už 2010-uosius liko skolinga apie 10 mln. litų. Su savo įmone atsiskaityti nepajėgi Savivaldybė skolą nusprendė perleisti bankams. Pinigai į įmonės sąskaitą būtų pervesti susitarus su bankais dėl palūkanų. 


Pusė milijono litų pelną už 2010-uosius planuojančio gauti „Panevėžio specialaus autotransporto“ direktorius Valentas Bakšys tvirtino neprieštaraujantis mokėti dividendus, tačiau viliasi, kad tokiu atveju ir pati Savivaldybė greičiau atsiskaitys su įmone. Jos skola bendrovei siekia per 4 mln. litų. Pusė jos Savivaldybė žada grąžinti šįmet, kitą dalį – 2012-aisiais.