„Turguje nėra didesnio šešėlio nei kitur, tačiau tai yra smulkaus verslo sugriežtinimas. Iš premjero kalbos supratome, kad siekiama, jog turgavietės būtų sunaikintos ir jose būtų dirbama su kasos aparatais, būtų sukurtos įmonės. Mus tai labai liūdina, kaip pamenate, prieš dvejus metus buvome pasirašę memorandumą ir įvykdėme visus sutartus planus“, – pirmadienį žurnalistams sakė Z. Sorokienė.

Pirmadienį smulkieji susitiko su premjeru A.Kubiliumi, iš kurio tvirtina išgirdę, kad kasos aparatai turguose yra būtini.

„Mes susidarėme nuomonę, kad išsakyta pozicija jau seniai yra apspręsta.(...) Manome, kad čia yra proteguojamas stambus verslas, tai galiu atsakingai pareikšti. Žemės ūkio ministras tai yra mums ne kartą pareiškęs. Ką reiškia ministro nuomonė, kad jeigu neįvesime kasos aparatų, atsistatydinsiu?“ – piktinosi smulkiųjų atstovė.

Anot Z. Sorokienės, jeigu skaičiuojama, kad per metus iš turgaus prekeivių norima surinkti apie 100 mln. Lt, tai išeitų, kad kiekvienas prekeivis turi sumokėti po maždaug keliasdešimt tūkstančių litų.

Pirmadienį renkasi asociacijos valdyba, kuri spręs, kada ir kokį mitingą organizuoti.

„Savo protestą tikrai išreikšime, jeigu bus nuspręsta, mitingą tikrai rengsime. Neturime kitos teisės, kaip tik tą, kuri numatyta Konstitucijoje. (...) Pasakykite nors vieną Europos Sąjungos šalį, kur smulkusis verslas dirba tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir stambusis. To nėra ir negali būti“, – sakė ji.
Pirmadienio pasitarime Vyriausybė apsisprendė dėl prievolės dengtose turgavietėse, kuriose prekiaujama maisto produktais, turėti kasos aparatus nuo gegužės 1 dienos, pirmiesiems prekeiviams žadama kompensuoti visą kasos aparato kainą. Tikslią tvarką iki sausio 7 dienos turi parengti Finansų ministerija.

Skaičiuojama, kad kasos aparatus turės nusipirkti maždaug 2-3 tūkst. prekeivių. Finansų ministrės Ingridos Šimonytės teigimu, turgaus prekeiviams tinkami nauji kasos aparatai kainuoja 800-1000 Lt, naudoti – apie 500 Lt.

Mato darbo palengvinimą

A. Kubilius mano, kad kasos aparatai turguose palengvins prekeivių darbą.

„Tai yra palengvinimas tiems, kas prekiauja maisto produktais, nes pagal ponios Sorokienės patikinimus, jie visi veda labai tikslias apskaitas, bet jas daro rašydama ranka savo buhalterinės apskaitos žurnaluose, tai, mes manome, kad XXI a. nuo tokių rašytinių apskaitų, skaičiuojant vos ne pirštais, yra pats laikas pereiti prie elektroninės apskaitos naudojant kasos aparatus“, – po pasitarimo žurnalistams sakė jis.

Paklaustas, kodėl tuomet smulkieji verslininkai piktinasi ir netgi žada mitinguoti dėl naujos tvarkos, A. Kubilius sakė: „Arba tai reiškia, kad jų duomenys apie tai, kad jų apskaita rašant į sąsiuvinius nėra labai tiksli, arba tai lemia kokios nors priežastys, kodėl apskaitos supaprastinimas įvedant kasos aparatus yra taip nepriimamas“.

Anot jo, Vyriausybė neišgirdo argumentų, kodėl kasos aparatai turguose yra nereikalingi.

„Mes jau dabar turime duomenų apie tam tikrus skirtumus, kad tie, kurie mėsos produktus pardavinėja su kasos aparatais ir tie, kurie jų nenaudoja, dienos pabaigoje rodo gana skirtingas pardavimų apimtis. Nemanau, kad tame pačiame turguje šalia esantys pardavėjai galėtų rodyti skirtingas pardavimo apimtis“, – teigė A. Kubilius.

Premjeras pabrėžė, kad kasos aparatų nereikės turėti tiems, kurie į turgų atneš parduoti savo darže užaugintas gėrybes.

Deklaruoja 200-300 Lt uždarbį per mėnesį

Finansų ministrės vertinimu, pajamų potencialas vien mėsos sektoriuje yra apie 50-60 mln. Lt per metus.

„Mes negalime sakyti, kad 100 mln. Lt ar 50-60 mln. Lt tuoj pat atsiguls valstybės kišenėje ir bus panaudoti deficito mažinimui bei išlaidų finansavimui. Bet, mano supratimu, reikia kalbėti apie tai, kad bus aiški, skaidri sistema, bus galima matyti, kiek ir kokio didumo verslo turime. Tada bus mažiau sąmokslo teorijų, kad kažkas atstovauja kažkieno interesams ir nori uždaryti turgavietes“, – po pasitarimo žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Į smulkiųjų pasipiktinimą, kad pagal planuojamą pajamų surinkimą, kiekvienas prekeivis turėtų sumokėti po keliasdešimt tūkstančių litų mokesčių, ministrė atsakė: „Šiuo metu vidutinės deklaruojamos pajamos iš tokios veiklos yra 20 tūkst.-30 tūkst. Lt per metus. Įvertinus tokios veiklos pelningumą, kuris vargiai gali būti didesnis nei 10 proc., išeina, kad pelnas yra 200-300 Lt per mėnesį. Tada man kyla klausimas, kokia prasmė yra vykdyti tokį verslą. Matyt, kad tiesa yra kažkur per vidurį“.

Šiuo metu 21 proc. pridėtinės vertės mokestį reikia mokėti tiems prekeiviams, kurių apyvarta per metus viršija 100 tūkst. Lt. Tačiau Finansų ministerija planuoja nuo 2012 m. šią ribą pakelti iki 150 tūkst. Lt.

I. Šimonytė darsyk pabrėžė, kad veiklos formos turgaus prekeiviams keisti nereikės.

„Tezė, kad kasos aparatas kažkokiu būdu yra pririštas prie įmonės, yra absoliuti netiesa“, – sakė ministrė.

Pirmas bandymas baigėsi paliaubomis

DELFI primena, kad Vyriausybė jau antrą sykį bando įpareigoti turgaus prekeivius pirkti kasos aparatus. Taip siekiama sumažinti šešėlinę ekonomiką, skaičiuojama, kad turguose neapskaitomi keli šimtai milijonų litų per metus.

Pirmą sykį apie kasos aparatus turguose prabilta dar 2008 m. pabaigoje. Tačiau tąkart buvo sulaukta didžiulio smulkiųjų verslininkų pasipiktinimo ir grasinimo mitinguoti, todėl pasirašytas memorandumas, kuriame Vyriausybė pažadėjo atsisakyti šios idėjos.

Po to buvo sudaryta speciali darbo grupė, kuri nusprendė, kad vietoj kasos aparatų įdiegimo turguose, visa į prekyvietę atvežta mėsa ir jos produktai turės būti registruojami specialiame žurnale.

Taip pat nuspręsta, kad ne mažiau kaip 20–25 proc. prekybos vietų turgavietėse būtų rezervuotos Lietuvoje užaugintai ir pagamintai produkcijai parduoti, sugriežtinti mėsos, pieno, daržovių, vaisių, uogų ženklinimo ir kilmės reikalavimai.

Tos pačios darbo grupės siūlymu uždraustas prekių perpardavinėjimas tarp asmenų, vykdančių individualią veiklą pagal verslo liudijimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją