Verslo liudijimus verstis Kalėdų Senelio veikla nuo lapkričio vidurio iki metų pabaigos teįsigijo šeši miesto ir rajono gyventojai.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento Mokesčių mokėtojų skyriaus vedėjos Sandros Mociškienės teigimu, tapti legaliu Kalėdų Seneliu galima įsigijus verslo liudijimą arba įregistravus individualią veiklą. Kadangi ši veikla yra sezoninė ir trunka labai trumpai, Kalėdų Seneliams yra paprasčiau įsigyti verslo liudijimą sumokėjus nustatyto dydžio fiksuotą pajamų mokestį.

„Specialaus verslo liudijimo „Kalėdų Senelio veikla“ nėra. Paprastai įsigyjamas verslo liudijimas „Muzikanto paslaugos“, kai paslaugos teikiamos tik gyventojams, arba „Diskotekos vedėjo veikla“, kai paslaugos teikiamos ir gyventojams, ir įmonėms“, – dienraščiui teigė S. Mociškienė.
Anot specialistės, jei Kalėdų Senelis teikia vienkartinę paslaugą įmonei ir nepageidauja registruoti veiklos, įmonė su tokiu asmeniu privalo sudaryti atlikėjo sutartį.

Legalių padaugėjo

Šiais metais nuo lapkričio 15-osios iki gruodžio 21 dienos verslo liudijimus „Muzikanto paslaugos“ įsigijo po vieną Panevėžio rajono ir Panevėžio miesto gyventoją, o verslo liudijimus vesti diskotekas – keturi panevėžiečiai ir vienas rajono gyventojas.

Pernai per tą patį laikotarpį vienas Panevėžio miesto gyventojas įsigijo verslo liudijimą teikti muzikanto paslaugas, o du Panevėžio rajono gyventojai – verstis diskotekos vedėjo veikla.
Verslo liudijimai abiem šiems užsiėmimams Panevėžyje mėnesiui kainuoja nuo 120 iki 60 litų, priklausomai nuo to, kokioje teritorijoje bus užsiimama veikla.

Panevėžio rajono savivaldybėje už verslo liudijimą teikti muzikanto paslaugas per mėnesį tenka pakloti nuo 120 iki 75 litų, o už leidimą vesti diskotekas – nuo 120 iki 20 litų.
Verčiantis šiomis veiklomis neturint verslo liudijimo gresia administracinė atsakomybė ir bauda nuo 500 iki 1000 Lt.

Užsidirbdavo visiems metams

Prieš daugelį metų anais laikais vadinamu Seniu Šalčiu dirbdavęs Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Laimutis Sėdžius įsitikinęs: jei yra tokiai veiklai būtini verslo liudijimai, negalima spyriotis ir jų nepirkti.

„Jei yra tokie įstatymai, reikia jų laikytis. Užuot drebėjus, kad neįkliūtum mokesčių inspektoriams, verčiau įsigyti verslo liudijimą ir drąsiai, ramia širdimi eiti „seneliauti“, – tvirtino aktorius ir miesto Tarybos narys.
L. Sėdžiaus duomenimis, dabar daug Kalėdų Senelių sudaro sutartis su juos kviečiančiomis įstaigomis.
„Sovietiniais laikais, atsimenu, už vieną vakarą, dirbtą Seniu Šalčiu, gaudavau po 15–20 rublių. Tai buvo nemaži pinigai! Naujųjų metų švenčių metu uždirbti pinigai mums, aktoriams, būdavo visų metų uždarbis“, – pasakojo panevėžietis aktorius.

Sostinėje įkainiai dar didesni

Kiek uždirba šių dienų Kalėdų Seneliai, L. Sėdžius teigė nežinąs, o štai Vilniuje, jo duomenimis, už vakarą Kalėdų Seneliams moka ir po 300–400 litų.

Kitas Juozo Miltinio dramos teatro aktorius ir režisierius Valerijus Jevsejevas „Panevėžio balsui“ sakė, jog „seneliauti“ nebeeinąs, kai tik prasidėjo krizė.
„Per vieną vakarą uždirbdavau ir 50, ir po šimtą litų“, – neslėpė Kalėdų Senelio veikla su verslo liudijimu besiversdavęs menininkas.