Paskutines dienas iki Kalėdų skaičiuojantis kalendorius skubina ne tik atvirukus pirkti. Tokiu metu suintensyvėja ir pinigų judėjimas. Piniginės perlaidos į Lietuvą, „Lietuvos pašto“ teigimu, tradiciškai plaukia iš šalių, į kurias emigravę daugiausiai tautiečių.


„Gruodį žmonės siunčia apie 20 proc. daugiau perlaidų nei lapkritį. Galėtume pasakyt, kad gaunamų sumų vidurkis yra apie 600 litų“, – teigė „Lietuvos pašto“ Pardavimų tarnybos direktorius Arūnas Venckavičius.

Tiesa, anot pašto darbuotojų, šiemet piniginių perlaidų, palyginti su pernykščiu šventiniu laikotarpiu, sumažėjo maždaug dešimtadaliu. Tačiau greičiausiai esą tik dėl to, kad ankstesnes grynųjų perlaidas emigrantai keičia į siuntinius, taigi jų uždarbis Lietuvą pasiekia kitokiu pavidalu.

Tuo metu bankai, atvirkščiai, didesnius pinigų srautus fiksuoja visus šiuos metus. Skaičiuojama, kad vien per devynis šių metų mėnesius Lietuvą pasiekė 2,5 mlrd. litų.

„Tai yra maždaug dviejų mėnesių socialinių išmokų suma. Nėra tai daug, bet jeigu pažiūrėsim į mažesnius miestus, kur ir pajamos yra mažesnės, ir nedarbo lygis yra didesnis, tai ten poveikis kur kas ryškesnis negu, tarkim, Vilniuje arba Kaune“, – kalbėjo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julija Varanauskienė.

Laukiama, kad po 2009-ųjų štilio, kai emigrantų pinigų šaltinis buvo stipriai nusekęs, šiemet į Lietuvą atkeliaus rekordinė suma – 3,5 mlrd. litų.

Tokia prognozė grindžiama tuo, kad šalyse, kuriose įsikūrę daugiausiai išeivių, ekonominė padėtis taisosi greičiau nei Lietuvoje arba netgi nesitaisydama yra geresnė nei čia. Bendrą siunčiamų pinigų kiekį didina ir ūgtelėję kai kurių valiutų kursai, pvz., Didžiosios Britanijos svaro sterlingų ir Norvegijos kronos.

Be to, emigrantų pinigai į Lietuvą ateina ne tik kaip perlaidos. Dalis svetur gyvenančių tautiečių šventėms patys parvažiuoja. Tą esą ypač gali pajusti tokių paslaugų, kaip odontologija, teikėjai. Tačiau ekspertai pabrėžia: svetur uždirbtų pinigų nauda Lietuvos ūkiui trumpalaikė. Iš tikrųjų, gyventojams emigruojant, šalis netenka ir darbo jėgos, ir pajamų.