"Vyriausybė ieško būdų, kaip amortizuoti PVM šilumai didėjimą. Maža tikimybė, kad pavyktų susitarti Briuselyje", - sakė ministras. Jo patikinimu, dėl to yra kalbama, bet kad pavyktų išsiderėti lengvatinį PVM tarifą šilumai - "nepanašu".

Dabar Lietuvoje galioja 9 proc. PVM karštam vandeniui ir šildymui, o nuo gegužės, Lietuvai tapus ES nare, jis turėtų šoktelėti iki 18 proc. Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) visoje Lietuvoje dabar vykdo pilietinę akciją ir renka žmonių parašus dėl PVM šilumai sumažinimo. Iš viso LiCS tikisi surinkti 100 tūkst. parašų.

ES artimiausiu metu ruošiasi priimti direktyvą, kurioje išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp šių paslaugų numatytas ir šildymas. Leisti sumažinti PVM normą iki tokio 5 proc. dydžio planuojama ES direktyvos, pataisančios Direktyvą 77/388/EEC dėl sumažintų PVM normų, projekte ir tai bus galima daryti neatsižvelgiant į Lietuvos Respublikos stojimo į ES sutartį ir prisiimtus įsipareigojimus.

Centralizuotai tiekiama šiluma Lietuvoje lieka vienu populiariausių šildymosi būdų. Tokia šiluma naudojasi daugiau kaip 1,5 mln., arba 43,5 proc., šalies gyventojų. Lietuvos miestuose apie 75 proc. gyvenamųjų namų ploto šildoma iš centralizuotųjų šilumos tiekimo sistemų. 70 proc. centralizuotosios šilumos tiekimo įmonių pagamintos šilumos parduodama daugiabučių namų gyventojams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją