„Vieninteliai mūsų pirkėjai prieš šventes greičiausiai bus tik mokesčių inspektoriai, veterinarijos specialistai, policininkai ir kiti tikrintojai. Už prekiautojų nugarų rikiuotis pradėję pareigūnai atbaidys visus žmones“, – karčiai juokauja smulkieji verslininkai.

Atrodo kaip pasityčiojimas


Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pradėtą prevencinį projektą „Gruodžio prekyba“, kurio tikslas – smulkiesiems verslininkams jų darbo vietose paaiškinti ir patarti, kaip teisingai vykdyti verslą, priminti mokestines prievoles, verslininkams atrodo kaip pasityčiojimas iš sunkmečio nualinto smulkiojo verslo. Jau tampa tradicija, kad tokius siurprizus valdžia pažeria tarsi šventines dovanas.


„Gruodis – vienintelis mėnuo, kai smulkieji verslininkai šiomis ekonomiškai sudėtingo laikotarpio sąlygomis gali užsidirbti. Tačiau jei už jų nugarų stovės po keletą tikrintojų, prekyba nevyks. Kam iš to bus naudos?“ – klausė Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo tarybos (LSVVT) pirmininkė Dalia Matukienė.


Panevėžio verslininkų asociacijos vadovo Kazio Grabio teigimu, tokios akcijos ir psichologiškai, ir ekonomiškai žlugdo jau ir taip vos kvėpuojančius smulkiuosius verslininkus.


„Tai dar vienas pasityčiojimas iš tų žmonių, kurie neina į darbo biržas, o iš paskutiniųjų verčiasi. Nereikia nė svarstyti, kaip reaguos pirkėjai, jei turguje prie prekiautojo išsirikiuos po keletą pareigūnų“, – piktinosi K.Grabys. Anot Panevėžio verslininkų asociacijos vadovo, verslininkai patirs ne tik psichologinį spaudimą, bet ir neteks pajamų, nes dėl tikrinimų bus trukdomas darbas, sumažės prekybos apyvarta.


Kai kurių miestų turgaviečių vadovai stebi tiesiog komiškas situacijas. Štai viename turguje prekiauja 10 mėsos pardavėjų, o juos prižiūri 20 tikrintojų. „Iš turgaviečių išbaidyti pirkėjai eis į prekybos centrus. Kodėl jų niekas neuždarinėja tokiu metu ir netikrina? Kas galėtų paneigti, kad tokia akcija nėra naudinga didiesiems prekybos centrams?“ – retorinį klausimą kelia verslininkai.

Kontrabandininkus griežtai baus


VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas sutinka, kad gruodis prekybininkams ir daugeliui paslaugas teikiančių įmonių yra ypatingas dėl išaugančios pardavimo apimties. VMI siekia, kad šis pardavimas būtų apskaitytas, nustatyta tvarka deklaruotas ir sumokėti atitinkami mokesčiai.


VMI pabrėžia, kad šio projekto tikslas – ne nustatyti pažeidimus, surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus ir skirti baudas, o padėti teisingai vykdyti mokestines prievoles, laikytis mokestinės drausmės. Tačiau kontrabandinių prekių pardavėjai perspėjami, kad jiems nevertėtų tikėtis malonės – už šį pažeidimą VMI specialistai baus griežtai.


„VMI, įvertinusi, kad gruodžio mėnesį nuolat sulaukia daugiau pranešimų apie mokestinius pažeidimus prekybos, viešojo maitinimo sektoriuose, šiemet pirmą kartą vykdo projektą, kurio metu VMI darbuotojai bene kasdien lankosi turgavietėse ir kitose prekybos vietose, bendrauja su kioskų prekeiviais bei savininkais, vizituoja viešojo maitinimo įstaigas, žiūri, ar tinkamai apskaitomos pajamos ir naktiniuose klubuose, taksi paslaugas teikiančiose įmonėse“, – informavo A.Klerauskas.

Mokyti netinkamas metas


Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė tvirtino, kad prevencinės akcijos, kurių metu mokesčių inspekcijos darbuotojai aiškina ir pataria, bet neskuba bausti, yra naudingos.


„Pritariu prevenciniam darbui, tačiau prieštaravau, kad jis būtų vykdomas šventiniu laikotarpiu. Kodėl to nedaryti po Naujųjų metų?! Verslininkai vos galą su galu suduria, o tikrintojai nori sutrukdyti darbą tuomet, kai prekyba pagyvėja“, – apmaudavo Z.Sorokienė. Pasak LSVVT pirmininkės D.Matukienės, dabar mokesčių inspekcija iš tikrųjų linkusi labiau prevenciškai pagelbėti nei bausti, tačiau akcijai pasirinktas metas labai netinkamas.


„Verslininkus mokyti, kaip mokėti mokesčius, reikėtų ne darbo vietoje, o surengus susitikimus. Gruodžio mėnesį verslininkams reikia daug dirbti, kad užsidirbtų ir netaptų pašalpų prašytojais“, – aiškino D.Matukienė.


K.Grabio įsitikinimu, dabartinė valdžia žmonių sąmonėje dar labiau įsitvirtins kaip žiaurių akcijų vykdytoja.


Labiau pakenks nei padės


Pasak LSVVT nario Sauliaus Žilinsko, JAV mokesčių inspektoriai prie kiosko ar kito prekybos punkto po kelias valandas budi ir stebi pirkimo procesą, o paskui daro išvadas, ar teisingai apskaičiuojami mokesčiai.


„Tačiau lietuvių kitokia psichologija. Jei prie prekeivio stovės uniformuotas tikrintojas, visi manys, kad prekiautojas yra dėl ko nors kaltas. Be to, Lietuvoje, kitaip nei JAV, yra dažnesnė mokestinė atskaitomybė“, – teigė LSVVT narys.


S.Žilinsko manymu, VMI gruodį surengtas prevencinis projektas daugiau įbaugins ir pakenks verslininkams nei duos siekiamos naudos.


O VMI specialistai tikina, kad projektas sėkmingai vykdomas, verslininkai esą nesibaimindami bendrauja su mokesčių inspektoriais, kartu sprendžia iškilusius mokesčių klausimus. Kartu su VMI turgavietėse ir bendrovėse lankosi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės augalininkystės tarnybos, Policijos departamento, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, Valstybinės darbo inspekcijos, Valstybinės transporto inspekcijos bei savivaldybių atstovai.
Pagal kompetenciją prie jų prisijungia ir Muitinės mobilios grupės bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.


Šešėlinėje ekonomikoje sukasi milijardai


Kęstutis Glaveckas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas


Tokia akcija gruodį gali atrodyti kaip trukdymas. Tačiau tai neišvengiama, nes mūsų šalyje šešėlinės ekonomikos mastai yra didžiuliai. Čia sukasi milijardai, o valstybės biudžetas patiria nuostolius. Neturime kito pasirinkimo, jei norime teikti nemokamas gydymo paslaugas, švietimą, mokėti pensijas. Jau dabar viename pensijų lite 23 centai yra skolinti. Visi žino, kad jei nemokės mokesčių, bus baudžiami. Ir mes turime suprasti, kad kitaip nebus. 


Didina nepasitikėjimą valstybe


Kęstutis Daukšys, Seimo Ekonomikos komiteto narys


Aišku, kad mokesčius turi mokėti visi. Tačiau specialios akcijos tik supriešina, formuoja prastas verslininkų nuostatas valstybės atžvilgiu. Juolab kad dabar verslas išgyvena sunkų laikotarpį, jam reikia atsigauti. Jau ir taip mūsų šalies gyventojai dėl prasto valstybės požiūrio į verslą nenori jo imtis. Šiuo požiūriu mes prastai atrodome tarp kitų šalių. Mokesčių inspekcija turėtų planingai tikrinti verslininkus, įmones ir jų nebauginti.