Susitarimas Rusijos ir ES viršūnių susitikime Briuselyje pašalins paskutinę didelę kliūtį beveik du dešimtmečius trukusiame Maskvos kelyje į šią pasaulio prekybos struktūrą, praneša „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

Viršūnių susitikime Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas susitiks su ES lyderiais, tarp kurių bus Europos Vadovų Tarybos prezidentas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso.

Maskva įvykiui pasiruošė pranešdama, kad yra pasirengusi palaipsniui panaikinti eksporto tarifus tam tikroms žaliavoms, pavyzdžiui, medienai. Šiam tarifui ilgai oponavo ES narė Suomija.

Maskva tikisi, kad susitarimas su ES palengvins Rusijos priėmimą į šią tarptautinę struktūrą jau kitais metais.

Rusijos prezidentas atvyksta į Briuselį po valstybinio vizito Lenkijoje, kuris pagerino santykius tarp šių dviejų valstybių. Kalbama, kad Lenkija taps Rusijos sąjungininke ES viduje.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pažymėjo, kad Rusijos priėmimas į PPO pagyvintų ir išjudintų ekonominį bendradarbiavimą tarp Rusijos ir Lenkijos ir su kitomis ES valstybėmis.

Antradienio susitikimas vyksta po to, kai Rusija ir Jungtinės Valstijos spalį likvidavo Rusijos narystei PPO trukdžiusius skirtumus.

Tačiau kliūčių išlieka. Tarp jų – ES prieštaravimai Rusijos žemės ūkio subsidijoms.

PPO narės Gruzijos prieštaravimai taip pat gali sustabdyti Rusijos narystę, nors Tbilisis dėl tokių savo intencijų pastaraisiais mėnesiais pritilo.