„Mane visada glumina klausimas „Ar negalite rasti pinigų?“, tarsi pinigai būtų kažkokie grybai po medžiu, kuriuos reikėtų nueiti ir surasti. Pinigai yra arba sumokami kaip mokesčiai, arba yra pasiskolinami. Kokia tai suma bebūtų – ar 100, ar 200 Lt – bet kurie pinigai būtų tik didesnės skolos sąskaita. Nes juk niekas Seime, mano kukliu girdėjimu, nėra pasiūlęs didinti jokių mokesčių tam, kad būtų galima anksčiau kompensuoti pensijas“, - į parlamentaro Jono Ramono kaulijimą atrasti bent truputį pinigų pensijoms atsakė I. Šimonytė.


Parlamentarus ji taip pat informavo, kad Vyriausybė nutarė perskirstyti 50,3 mln. Lt padidinant vienų institucijų išlaidas, bet sumažinant kitų. Tačiau ir čia parlamentarai turėjo priekaištų.


Perskirstė lėšas


Kaip Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo finansų ministrė, iš viso asignavimai kai kurioms institucijoms padidinti 50,3 mln. Lt, dar 63 mln. Lt iš šių metų likučio perkelti Žemės ūkio ministerijai tiesioginėms išmokoms.


Iš šių lėšų, Vyriausybė skyrė 6 mln. Lt Prienų daugiafunkcinio sporto komplekso projektui, 7 mln. Lt iš 20 mln. Lt prašytų - Kauno pramogų ir sporto Nemuno saloje projektui, 2,2 mln. Lt Valstybės sienos apsaugos tarnybai, 2 mln. Lt – muitinei, 5 mln. Lt – su kontrabanda kovojančių pareigūnų skatinimui, 2 mln. Lt pasirengimui Londono žaidynėms, 2 mln. Lt – spaudos pristatymo kaštams kompensuoti, 400 tūkst. Lt - Kultūros ministerijos tautinių mažumų integracijos programai, 300 tūkst. Lt – menininkų socialinėms garantijoms, 100 tūkst. Lt lituanistikos tradicijų įprasminimo programai.


Dar 750 tūkst. Lt skirta Ministro pirmininko tarnybai rengti įvairias kitų metų sukaktis – Sausio 13-osios dvidešimtmetį, Holokausto aukų paminėjimą ir panašius renginius. Tokia pat pinigų suma numatyta ir Aplinkos ministerijai pasirengimui parodai „Expo 2012“, kuri vyks Pietų Korėjoje.


Be to, pasak I. Šimonytės, 300 tūkst. Lt numatyta Švietimo ir mokslo ministerijai užsienio lietuvių mokykloms, 154 tūkst. Lt Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos darbuotojų darbo užmokesčiui, 100 tūkst. Lt Vyriausiojo archyvaro tarnybai, mikroklimato sistemai įrengti, 80 tūkst. Lt Vyriausybinių ryšių centrui išeitinėms kompensacijoms, 50 tūkst. Lt sportininkų rentoms, 30 tūkst. Lt Seimo kontrolierių įstaigoms kitoms išlaidoms.


Taip pat padidintos kai kurių ministerijų valstybės investicijų programos lėšos: Švietimo ir mokslo ministerijai – 7,5 mln. Lt, Kultūros ministerijai – 5,4 mln. Lt, Sveikatos apsaugos ministerijai – 5,1 mln. Lt, Kūno kultūros ir sporto departamentui – 2,5 mln. Lt, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai – 700 tūkst. Lt.


Tačiau I. Šimonytė pabrėžė, kad visos šios lėšos nėra papildomos, o rastos perskirsčius biudžeto lėšas.


Kaulijo pinigų pensininkams


Tačiau po finansų ministrės 2011 m. biudžeto projekto pristatymo, parlamentarai ėmė kaulyti pinigų sumažintoms pensininkų senatvės pensijoms kompensuoti bei reiškė kitus priekaištus. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Jonas Ramonas klausė, ar nebūtų galima rasti bent kažkiek pinigų senatvės pensininkams, o socialdemokratas Juozas Olekas pasiūlė atidėti biudžeto projekto svarstymą Seime, ko, Vyriausybė sugebės rasti lėšų šiam tikslui.


„Aš pradėsiu nuo siūlymo, kad mes šiandien nebalsuotume už 2011m. Valstybės biudžeto sandaros įstatymo projektą ateinantį ketvirtadienį, gruodžio 9 d., nes šiame projekte išlikę dar daug neatsakytų klausimų. Gerbiama ministrė pristatydama minėjo, kad niekaip neįmanoma rasti tų 600 mln. Lt pensijų grąžinimui, tačiau mes kalbame apie biudžeto projektą, kuris arti 30 mlrd. Lt, ne vienas kalbėjęs Seimo narys pasakė – yra dar daug rezervų ir reikėtų padidinti 2011m. pajamas“, - posėdyje kalbėjo J. Olekas.


„Aš kreipiuosi į premjerą. Premjere, jūs turite apsispręsti, arba jūs sutinkate su Konstitucinio Teismo sprendimu ir čia Seime išdėstytomis mūsų mintimis ir mes jas čia svarstome, arba jei jūs neturite tokių gebėjimų, tada jūs turite šį postą palikti“, - pridūrė socialdemokratas.


Socialdemokratė Birutė Vėsaitė taip pat buvo nepatenkinta, kad Vyriausybė Kauno sporto ir pramogų komplektui skyrė ne 20 mln. Lt, o tik 7 mln. Lt, tuo metu finansų ministrė teigė, kad Kauno miesto savivaldybė pati gali pasiskolinti likusius pinigus, nes nėra išnaudojusi savo skolinimosi limito, be to, pinigų paprašė, tik šių metų rudenį, kai biudžetas buvo jau suplanuotas.


Po ilgų diskusijų parlamentarai nutarė kitų metų biudžeto projektą toliau svarstyti ketvirtadienį, gruodžio 9 d., nors socialdemokratai ir ragino svarstymą atidėti.


A.Kubilius: opozicija naudojasi nelengva žmonių padėtimi


Ragindamas neprieštarauti Vyriausybės suplanuotam kitų metų biudžeto projektui, premjeras A. Kubilius piktinosi, kad opozicija, kalbėdama apie sumažintų pensijų kompensavimo būtinybę, populistiškai naudojasi nelengva žmonių padėtimi.


„Laikas ir eilinių žmonių gyvenimas tikrai nėra lengvi. Ir žmonėms, ko gero, yra dar sunkiau, kai dalis politikų tiesiog populistiškai naudojasi nelengva žmonių padėtimi. Turiu pasakyti, kad man labai gaila, kad taip elgiasi net kai kurie jauni politikai“, - teigė premjeras, mintyse turėdamas ką tik itin karštai kalbėjusį Darbo partijos atstovą Vytautą Gapšį.


A. Kubilius priminė, kad šiuos metus baigiame su 8 mlrd. Lt už pajamas didesnėmis išlaidomis, o kitiems metams suplanuotas 5,5 mlrd. Lt deficitas.


„Didinti išlaidas kitais metais ir didinti deficitą nėra jokių galimybių. Klaidingo, neatsakingo sprendimo pasekmės būtų labai skaudžios ir jas skaudžiausiai pajustų kaip tik tie žmonės, kurių pajamos nėra didelės – pavyzdžiui gauna pensijas ar nedidelius atlyginimus“, - aiškino ministras pirmininkas.


Jis pabrėžė, jog valdančiai koalicijai turint tiek pat balsų kaip ir opozicijai, pastaroji taip pat yra atsakinga už šalies finansus, bei iškėlė mintį Seime įvertinti buvusių Vyriausybių negebėjimą sukaupti finansinio rezervo, kaip kad padarė Estija.


Laukia didesnių pajamų ir planuoja didesnes išlaidas


DELFI primena, kad Vyriausybės Seimui pateiktame kitų metų nacionalinio biudžeto projekte numatyta, jog išlaidos bus 700 mln. Lt, o pajamos 2,4 mlrd. Lt didesnės nei šiemet. Daugiausiai pajamų tikimasi iš ekonomikos augimo ir mažinant „šešėlinę“ ekonomiką – po maždaug 1 mlrd. Lt.


Išlaidos labiausiai didėja dėl dotacijų savivaldybėms mokėti socialines išmokas ir valstybės skolos aptarnavimo, kuri sudarys beveik 2 mlrd. Lt.


Nacionalinio biudžeto, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, pajamos be ES ir kitos paramos sieks 20,026 mlrd. Lt – 12,7 proc. daugiau nei numatoma surinkti šiais metais, o su ES ir kitos finansinės paramos lėšomis – 26,947 mlrd. Lt – 5 proc. daugiau.


Tuo metu nacionalinio biudžeto išlaidos kartu su ES lėšomis turėtų sudaryti 29,344 mlrd. Lt.


Socialinei apsaugai iš biudžeto kitais metais numatyta skirti 3,340 mlrd. Lt, švietimui – 5,568 mlrd. Lt, sveikatos apsaugai – 4,592 mlrd. Lt.


Planuojama, kad kitąmet viso valdžios sektoriaus deficitas sudarys maždaug 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto. Jam dengti ketinama pasiskolinti 6 mlrd. Lt.


Tikisi daugiau mokesčių


Kitų metų biudžeto projekte planuojama sulaukti daugiau mokesčių nei šiemet.


Daugiausia pajamų kitąmet tikimasi gauti iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – 8,259 mlrd. Lt arba 41,2 proc. visų pajamų. Tai yra 12,8 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet.


Iš gyventojų pajamų mokesčio kitąmet tikimasi gauti beveik 6 proc. daugiau nei šiemet – 3, 665 mlrd. Lt. Šio mokesčio įplaukos kitąmet turėtų sudaryti apie penktadalį visų biudžeto pajamų.


Akcizų taip pat tikimasi apie 18,2 proc. daugiau nei šiemet – 3, 576 mlrd. Lt.


Iš pelno mokesčio laukiama apie 1,178,6 mlrd. Lt arba 21,5 proc. daugiau nei numatoma šiemet.


Dar 98 mln. litų į biudžetą perves Lietuvos bankas, kuris įstatymu yra įpareigotas atiduoti 70 proc. gauto pelno, papildomų 70 mln. Lt tikimasi iš efektyvesnio miškų sektoriaus valdymo.


Brangs dyzelinas ir cigaretės


Kartu su kitų metų biudžeto projektais Vyriausybė siūlo nuo kitų metų iki 5 proc. mažinti individualios veiklos pajamų mokesčio tarifą, pratęsti PVM lengvatas šildymui, kompensuojamiems vaistams ir knygoms, pagal įsipareigojimus ES didės dyzelino ir cigarečių akcizai.


Finansų ministrės teigimu, dėl padidėjusių akcizų cigarečių pakelis vidutiniškai gali pabrangti apie 10 ct., o litras dyzelino – apie 12 ct.


Seimas taip pat priėmė PVM lengvatas viešbučiams, be to, siūloma sumažinti akcizus alkoholiui, nes esą bankrutuoja Lietuvos alkoholio gamintojai.



Antradienio vakarą BTV laidoje "Karštas vakaras" dėl pensijų grąžinimo į ankstesnį lygį savo nuomonę išsakys Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius, Seimo nariai Vitas Matuzas, Rimantas Dagys ir Loreta Graužinienė. Laidos pradžia - 18.00 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją