Mokėti papildomą 15 procentų mokestį "Sodrai" individualių įmonių savininkams Seimo sprendimu reikia nuo sumos, ne mažesnės kaip 12 minimalių darbo užmokesčių - tai yra nuo daugiau, kaip 5 tūkst. Lt. Šios iniciatyvos autoriai argumentuoja, kad mokėdami papildomai, įmonių savininkai gaus didesnes pensijas. Verslininkų atstovai sako, kad 5 tūkst. Lt. ar didesnes pajamas gauna didžioji dalis įmonių, tačiau mokėti papildomus procentus beveik visoms sudėtinga - pinigus, kurie negarantuoja didesnių socialinių garantijų, esą ir taip būtų kur panaudoti.

"Ypatingai prekyboj šiuo momentu yra labai sunku konkuruot su didžiaisiais prekybiniais centrais. Aišku, būtų galima tuos pinigus panaudot ir investicijoms, ir naujoms darbo vietoms gal sukurt, ir galų gale ir prekių antkainį mažint", - sako individualios įmonės Klaipėdos rajone savininkė Elena Balsienė.

Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė teigia: "Individualios įmonės savininkas, mokėdamas bazinei pensijai tam tikrą sumą ir dar mokėdamas papildomai pensijos daliai 15 proc. nuo savo pajamų, tai yra nuo pelno, jisai negauna jokių socialinių garantijų. Tuo tarpu samdomas darbuotojas, gaudamas, sakykim, tą minimalų atlyginimą, jis yra apdraudžiamas visomis".

Įmonių savininkai sako, kad draustis ligos ar nelaimingo atsitikimo darbe atveju nesant galimybės, nors "Sodrai" ir mokama papildomai, būtina grąžinti iki 2002 m. liepos galiojusią tvarką, kai individualių įmonių savininkai privalomai drausti tik bazinei pensijai.

"Tada individualios įmonės savininkas per kaupimo fondus, per visus kitus dalykus draudimus gali kaupti savo senatvės pensiją", - sako Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė.

Seimo Ekonomikos komitetas individualių įmonių savininkų prašymus žada svarstyti balandžio pradžioje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija laikosi pozicijos, kad dabartinio apmokestinimo nereikėtų keisti.

"Tai yra suprantamaa, nes bet kokiu atveju turbūt truputį kis ir lėšos, surenkamos į socialinio draudimo biudžetą, ir atitinkamai galbūt tada ir keistųsi skaičius mokėtojų, atitinkami pakitimai įvyktų. Bet aš tai laikausi tokios nuostatos, kad nevėlu pataisyti, jeigu tai įmanoma pataisyti", sako Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Vaclovas Karbauskis.

Įvedus papildomą 15 proc. nuo pajamų apmokestinimą, individualių įmonių savininkai pradėjo masiškai jas perregistruoti į UAB arba visai likvidavo. Alytaus krašto verslininkų asociacijos duomenimis, taip Lietuvoje neliko maždaug 9 tūkst. individualių įmonių - tai yra kone kas dešimtos veikusios.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją