Anot Vyto Zabiliaus, UAB "Ober-Haus nekilnojamasis turtas" (OHNT) generalinio direktoriaus, sostinėje gerokai pigo beveik visas nekilnojamasis turtas.

"Pernai rudenį prasidėjęs kainų kritimas tęsiasi iki šiol. Tiesa, iki vasaros pradžios jis buvo didesnis, tačiau ir dabar kainos po truputį smunka", – teigė Edvinas Malevskis, AB "Centro kubas" (CK) ekspertas. Gerokai nekilnojamasis turtas pigo šį pusmetį ir Kaune.

Klaipėdoje butų ir komercinių patalpų pardavimo kainos yra daugmaž stabilios. Anot Donato Bulvydo, UAB "Vestus" vertintojo asistento, Klaipėdoje nekilnojamojo turto rinkos tendencijos kiek skiriasi nuo kitų didžiųjų miestų todėl, jog uostamiestyje kainos jau buvo kritusios prieš pusmetį.

Anot specialistų, trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose per pusmetį nepigo tik žemė.

OHNT duomenimis, Vilniuje per 6 mėnesius praktiškai nepakito individualiųjų gyvenamųjų namų nuomos ir pardavimo kainos. Kaune, anot p. Padriezo, jos smuko apie 5%. "Tačiau individualiųjų namų kainos Kaune dar yra per didelės ir turėtų kristi 15–20%, nes statybos jau taip atpigusios, kad labiau apsimoka statytis negu pirkti", – teigė p. Padriezas.

Komercinės patalpos pardavimui ir nuomai, CK duomenimis, Vilniuje pigo maždaug 10%, kiek mažiau – centrinėse gatvėse esančios patalpos.

Anot p. Zabiliaus, "B" klasės biurų pardavimo kainos centre ir senamiestyje krito apie 10–25%, Naujamiestyje kainos smuko mažiau – 10–12%. Mažiau nei biurų, bet žemyn ritosi ir prekybinių patalpų kainos miesto centre, Senamiestyje ir Naujamiestyje.

Čia patalpos pigo apie 8–12%. "Kituose Vilniaus rajonuose kainos iš esmės nesikeitė, nes jos ir taip jau gerokai buvo kritusios 1999 m. rudenį bei žiemą. Tad galima prognozuoti, kad pasiektas kritinis taškas ir labiau smukti jos neturėtų, todėl dabar palanki padėtis norintiems investuoti į komercines patalpas", – sakė p. Zabilius.

Kad metas palankus investuoti gerose vietose, pritarė ir p. Padriezas.

Kaune biurų pardavimo kainos pernai kirto 5–7%, o šį pusmetį nesikeitė.

Anot p. Malevskio, nekilnojamojo turto kainos jau kritusios iki to lygio, kuris buvo prieš 2–3 m., ir tikrai nekils, ypač butų blokiniuose namuose. Tačiau, anot ekspertų, kol kas sunku prognozuoti, kokios bus kainų tendencijos antrąjį 2000 m. pusmetį.

"Kainos priklausys nuo ekonominės padėties, jei ji bus tokia kaip dabar – kainos toliau mažės", – mano p. Bulvydas. "Be to, laukia Seimo rinkimai, o politikų sprendimai taip pat gali turėti įtakos šiai rinkai", – priduria p. Malevskis.