Ministerija skaičiuoja, kad nuo kitų metų sausio 1 d. pensijų padidinimas iki 2009 metų lygio pareikalautų daugiau kaip 500 mln. Lt papildomų valstybės ir „Sodros“ biudžetų lėšų.

Padidinus įmokas „Sodrai”, dirbant pagal darbo sutartis, tektų mokėti ne 40 proc., o 42 proc. socialinio draudimo įmokų.

„Mes to negalime sau leisti, nes toks sprendimas ne tik apkrautų žmones ir verslą dar didesniais mokesčiais, bet gali didėti ir nedarbas“, - sakė ministras D. Jankauskas.

Jei būtų nuspręsta ne didinti įmokas, o skolintis, tokiu atveju „Sodra” turėtų pasiskolinti ne 2,5 mlrd. Lt, kaip numatyta, o 3 mlrd. Lt. Ministerija skaičiuoja, kad tai reikštų, kad už palūkanas gali tekti mokėti mažiausiai 30 mln. Lt daugiau.

„Tokio dydžio paskola ir palūkanos visiškai išbalansuotų „Sodros“ biudžetą, kadangi 2011 metais biudžeto išlaidos išaugtų daugiau kaip 6 proc., lyginant su 2010 m., ir pajamų augimą viršytų beveik 2 proc.”, teigiama ministerijos pranešime.

„Apmaudu, kad kai kurie Seimo nariai teikdami siūlymus racionaliai neįvertina esamos finansinės situacijos, nepasiūlo finansinių šaltinių jiems įgyvendinti, o pasiduoda populizmui. Su „Sodros“ finansais reikia elgtis atsakingai, negalima taip paprastai imti ir skolintis, nes yra didelė rizika, kad priimant neatsakingus sprendimus mums tiesiog nustos skolinti. Tai reikštų, kad visų pensijų išmokėjimui laiku ar visa apimtimi iškiltų didelė grėsmė. Iš ko mokėsime pensijas, jei nuo 2012 m. skolintos lėšos „Sodros“ biudžete viršys gaunamas pajamas?“, - teigė ministras D. Jankauskas.

Seime liko vos vienas balsavimas priimant įstatymą, kuris numato, kad nuo 2011 m. vėl padidinamos dėl krizės sumažintos valstybinės ir senatvės pensijos. Tam prieštarauja Vyriausybė, kurie teigia, kad tai destabilizuotų valstybės finansus.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra pareiškusi, kad grąžinus pensijas ikikrizinį lygį, ji atsistatydins.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pensijos 2007 m. didėjo 25,4 proc., 2008 m. -29, 1 proc., o 2009 m. vidutiniškai buvo mažinamos 5 proc. Senatvės pensijos Lietuvoje yra vienos mažiausių Europos Sąjungoje.

2011 m. „Sodros" biudžeto projekte, kuriam pritarė Vyriausybė, numatyta kitais metais surinkti 10,94 mlrd. Lt pajamų, o išlaidos numatytos didesnės nei 13,57 mlrd. Lt – deficitas siekia 2,63 mlrd. Lt.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)