Tokia šiluma naudojasi daugiau kaip 1,5 mln., arba 43,5 proc., šalies gyventojų. Lietuvos miestuose apie 75 proc. gyvenamųjų namų ploto šildoma iš centralizuotųjų šilumos tiekimo sistemų. 70 proc. centralizuotosios šilumos tiekimo įmonių pagamintos šilumos parduodama daugiabučių namų gyventojams.

Ūkio ministerijos parengtoje praėjusių metų ūkio apžvalgoje nurodoma, jog šiuo metu bendra šilumos ūkio turto buhalterinė vertė viršija 1 mlrd. litų. Šilumos gamybos šaltinių galingumas šalyje yra 10,5 tūkst. MW, šilumos tinklų vamzdynų ilgis - apie 2,4 tūkst. kilometrų. Šilumos tiekimo įmonėse dirba 7,6 tūkst. žmonių.

Ūkio ministerijos specialistų įsitikinimu, Lietuvoje vyrauja pažangus centralizuotojo šilumos tiekimo būdas, tačiau dėl įvairių ekonominių, techninių ir socialinių priežasčių jis yra nepakankamai veiksmingas ir jį reikia pertvarkyti.

"Centralizuotosios šilumos tiekimo įmones reikia modernizuoti, kur tikslinga, vietoj katilinių įrengiant termofikacines elektrines, skatinti vietinių ir atsinaujinančių išteklių, buitinių atliekų panaudojimą, pritaikyti šilumos gamybai ekologiškai švarias technologijas", - mano jie. Apžvalgoje nurodoma, kad įvertinus šilumos tiekimo ypatumus - tai, kad ji tiekiama tik vienoje sistemoje, neturi tarpmiestinių ir tuo labiau tarptautinių vamzdynų, labai svarbu garantuoti patikimą šilumos tiekimą šalies gyventojams.

Pernai gegužę buvo priimtas Šilumos ūkio įstatymas, reglamentuojantis šilumos ūkio valstybinį valdymą, šilumos ūkio subjektų veiklą, jų santykius su šilumos vartotojais, tarpusavio ryšius ir atsakomybę. Taip pat parengti ir patvirtinti Šilumos ūkio įstatymui įgyvendinti būtini įstatymą lydimieji teisės aktai.

Dabar Lietuvoje galioja 9 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) karštam vandeniui ir šildymui, o nuo gegužės Lietuvai tapus ES nare jis turėtų šoktelti iki 18 proc. Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) šalyje vykdo akciją ir renka parašus dėl PVM šildymo paslaugoms sumažinimo iki 5 proc. trejiems metams - tokį pat mažą PVM šilumai, kokį jau pasiekė Estija ir Čekija.

ES artimiausiu metu ruošiasi priimti direktyvą, kurioje išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp šių paslaugų numatytas ir šildymas. Leisti sumažinti PVM normą iki 5 proc. dydžio planuojama ES direktyvos, pataisančios Direktyvą 77/388/EEC dėl sumažintų PVM normų, projekte, ir tai bus galima daryti neatsižvelgiant į Lietuvos Respublikos stojimo į ES sutartį ir prisiimtus įsipareigojimus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją