Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) konstatavo, kad departamento teisininkai net nesugebėjo tinkamai įforminti tariamų Informacijos analizės ir kontrolės skyriaus vedėjos R. Jakytės pažeidimų. Be to, kaip sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, teismas nustatė, kad tarnybinių nusižengimų tyrimas buvo atliktas netinkamai, o priimti sprendimai yra net nemotyvuoti.

„Sprendimai pripažinti neteisėtais, nes buvo pažeistos pagrindinės procedūros“, – teismo sprendimą citavo S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Teismas panaikino R. Jakytei balandžio 29-ąją skirtą papeikimą ir gegužės 18-ąją priimtą sprendimą dėl griežto papeikimo skyrimo, tačiau atsisakė jai priteisti 40 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – neįrodyta, kad tokia žala buvo padaryta.

Šį teismo sprendimą dar bus galima apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

R. Jakytė VTD jau nedirba – po reorganizacijos ji buvo atleista.

Tarnybinius patikrinimus atlikusi VTD vadovybė nusprendė, kad R. Jakytė be leidimo po „Novus Orbis“ bankroto bendravo su dviejų laikraščių žurnalistais, be to, jos pasisakymai buvo neetiški.

Griežtas papeikimas R. Jakytei buvo skirtas, nes ji esą nevykdė tiesioginių pareigų, kai nekontroliavo, ar kelionių organizatoriai turi galiojantį privalomąjį prievolių įvykdymo draudimo polisą (juo yra užtikrinama, kad bendrovei bankrutavus turistai atgaus savo pinigus už sumokėtas poilsines keliones).

Pagal Turizmo įstatymą, daugiau kaip 4 mln. Lt pajamų per metus gaunantys kelionių organizatoriai privalo mokėti 5 proc. draudimo įmoką, draudimo sutartis turi galioti iki vienerių metų.

VTD direktoriaus pavaduotojas Juozas Raguckas teisme pareiškė, kad išskirtines sąlygas kelionių organizatoriui „Novaturas“ taikiusi R. Jakytė esą ne tik šiurkščiai pažeidė įstatymus, bet ir buvo sukėlusi grėsmę turistams. Tai paaiškėjo po kelionių organizatoriaus „Novus Orbis“ bankroto balandį.

„Mes net svarstėme, ar nereikėtų kreiptis į tam tikras tarnybas su prašymu išsiaiškinti, kodėl vienai bendrovei buvo taikomos išskirtinės sąlygos“, – teisme yra sakęs J. Raguckas.

R. Jakytė neigė, kad „Novaturui“ taikė išskirtines sąlygas. „Departamento vadovybės pozicija, kad reikia mokėti visą draudimo sumą už metus atsirado tik balandžio mėnesį“, – teisme sakė R. Jakytė.

Jos teigimu, tarnybinės nuobaudos buvo skirtos po bendrovės „Novus Orbis“ bankroto, nes šalyje kilo „didelis rezonansas, reikėjo ieškoti kaltų asmenų ir man susidarė įspūdis, kad aš tapau atpirkimo ožiu“.

Dabar jau buvusi departamento darbuotoja neslėpė, kad dėl didelio užimtumo tvarkant „Novus Orbis“ turistų reikalus ji nespėjo atlikti kitų darbų, dėl to ir laiku nepatikrino, kuriems kelionių organizatoriams baigėsi privalomasis prievolių įvykdymo draudimas. Tokių bendrovių buvo net vienuolika.

„Buvusio departamento direktoriaus pozicija buvo labai paprasta – mes negalime stabdyti kelionių organizatorių veiklos, juk tai – verslas, reikia jį skatinti“, – R. Jakytė sakė, kad jos vadovaujamo skyriaus darbuotojai buvo tapę organizatorių auklėmis, kai baigiantis draudimui ragindavo jį pratęsti.

Pasak jos, po „Novus Orbis“ bankroto situacija pasikeitė ir draudimo polisų nepateikusioms bendrovėms buvo panaikinti pažymėjimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją