Kreipėsi rugpjūtį


Kelionių agentūros įspėja, kad gruodį Kalėdas ar Naujuosius populiariausiuose kurortuose sutikti panorę klientai gali nieko nepešti. Mat tie lietuviai, kurie gražiausias žiemos šventes pasišovė sutikti Egipte, Tailande ar Tenerifėje, kreipėsi net rugpjūtį.

Kelionių agentūrų tinklo „Baltic Clipper“ rinkodaros vadybininkė Dana Miškinytė „Sekundei“ patvirtino, kad prekyba šventinėmis kelionėmis šįmet a sėkmingesnė nei pernai.

„Šiemet šventinės populiariausios kelionės jau yra išpirktos. Liko vos keletas vietų skrydžiams iš Lietuvos į Egipto kurortus. Tačiau dėl turimų itin plačių galimybių net ir gruodį galėsime pasiūlyti kelionių į Europos miestus, slidinėjimo kurortus. Klientai žiemos švenčių kelionėmis pradėjo domėtis dar rugpjūčio pabaigoje, kai buvo vykdomos išankstinio pirkimo akcijos ir garantuojama mažiausia sezono kaina. Ypač anksti užsakymų sulaukėme iš slidinėjimo mėgėjų“, – informavo D.Miškinytė.

Pašnekovės teigimu, populiariausi šventiniam periodui išlieka Egipto ir Kanarų salų kurortai, Tailandas, didžiausi Europos miestai ir kruizas į Stokholmą. Dažnas lietuvis renkasi aktyvų sportą – slidinėti.

Poilsinių kelionių metu Kalėdas ir Naujuosius metus keliautojai dažniausiai pageidauja sutikti gana prabangiuose 4 ar 5 žvaigždučių viešbučiuose.

Išgraibė kruizus

Pasak D.Miškinytės, kelionių agentūra sulaukia ir išskirtinių užsakymų. Vis dėlto kone visi išvykstantieji labiausiai paiso kainos.

„Šįmet buvo prašoma išskirtinio poilsio prabangiuose viešbučiuose ir vilose Italijoje, Prancūzijoje ar ne ką mažiau egzotiškos kelionės į Jamaiką, Kubą, Meksiką, Tailandą. Tačiau daugelis klientų pageidauja geriausios kokybės už mažiausią kainą. Beje, dėl pakilusių viešbučių ir skrydžių tarifų kelionių kainos šiemet yra kiek pakitusios“, – sakė „Baltic Clipper“ rinkodaros vadybininkė.

Pašnekovės teigimu, šventines keliones rinkosi tiek šeimos, tiek poros, tiek draugų kompanijos. Lietuviai paprastai pageidauja savaitės ar devynių nakvynių trukmės atostogų.

„Sekundės“ kalbinta kelionių centro „Megaturas“ komercijos direktorė Daiva Morkūnienė informavo, kad klientus anksti kelionėmis domėtis paskatino dar rugsėjį pasirodžiusios įvairios akcijos. Antro bumo sulaukta lapkričio viduryje, kai pakvipo Kalėdomis – prekybos centruose pasirodė šventiniai atributai.

„Dar rugpjūtį į mus kreipėsi klientai dėl tolimųjų kelionių į Egiptą, Dominyką, Meksiką, Tenerifę ar Tailandą, pastarąjį, beje, labai mėgsta panevėžiečiai. Itin greit buvo išgraibstyti kruizai iš Rygos – dabar yra likusios gal tik trys kajutės dvylikai žmonių. Daug panevėžiečių šventes sutiks kruizuose, nes keliauti iš Rygos jiems labai patogu. Dažniausiai į mus kreipėsi 30–40 metų draugų kompanijos“, – teigė „Megaturo“ atstovė.

Svarbiausia patikimumas

Pasak D.Morkūnienės, šįmet itin paklausios šventinės poilsinės kelionės lėktuvu, tad gruodį besikreipiantieji jų veikiausiai nebegaus. Vis dėlto vasarą prekyba buvo sėkmingesnė.

„Visi krizės prispausti metai dėl pardavimo buvo panašūs. Galima teigti, kad bendri šių metų kelionių pardavimo rodikliai krito. Laimėjo tik tos agentūros, kurios nuo seno dirba patikimai ir turi savus klientus. Prie jų mes ir taikomės, stengiamės pasiūlyti viską, kas geriausia, bet už mažiausią kainą. Šįmet vidutinė klientų pasirinkta šventinės kelionės kaina žmogui buvo 1800 litų. Suma nėra maža, tačiau gyventojai moka skaičiuoti: juk sutaupoma, nes nereikia švenčių organizuoti namuose ar pirkti dovanų. Praktiškai pusė kelionės atsiperka“, – kalbėjo „Megaturo“ komercijos direktorė.

Egzotika populiaresnė

Tarptautinių kelionių organizatorius „Tez tour“ informavo jau pardavęs daugiau kaip pusę visų planuotų šventinių kelionių – net 180 procentų daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
Gražiausias žiemos šventes karštuose kurortuose sutiks apie 2000 kelionių agentūros klientų. Esą aktyviai domėtis palankiais pasiūlymais lietuviai ėmė visu mėnesiu anksčiau negu pernai – dar spalį.

„Tez tuor“ rinkodaros vadovė Irma Korsakaitė patvirtino, kad per išankstinį pardavimą poilsinių žiemos sezono kelionių parduota 56 procentais daugiau negu pernai. Dažniausiai klientai rinkosi egzotiką – Hurgados ir Šarm el Šeicho kurortus Egipte, poilsį Tailande, Hurgadoje ar Tenerifėje.
Informuojama, kad šįmet vidutinė šventinių kelionių kaina buvo 15 procentų mažesnė. Vis dėlto neabejojama, kad ji jau kyla – tai priklauso nuo šalies ir pasirinkto viešbučio populiarumo. Beje, ne visur jau likę vietų. Pavyzdžiui, paklausiame Tailando kurorte Patajoje didžioji dalis viešbučių yra perpildyti, tad rezervacijos šventiniam periodui sustabdytos.

Kelionių agentūrų atstovai pripažįsta, kad šventinis pardavimo bumas kol kas nedžiugina siūlančiųjų keliones autobusu, nors jos yra pigesnės. Esą tokios kelionės sulaukia kur kas mažiau dėmesio nei egzotiškos poilsinės.

Agentūrų tinklo „Kauno Grūda“ Panevėžio filialo atstovė Irma Žebrienė teigė didžiosios dalies klientų dar vis laukianti.

„Nemažai panevėžiečių jau užsisakė keliones autobusu į Laplandiją, slidinėjimo kurortus. Paryžius ar Italija nėra populiarūs – kažkodėl niekada panevėžiečiai jų nevertino. Tikiuosi, kad pats kelionių autobusu pardavimo darbymetis dar bus, nes mūsų miesto žmonės snaudžia net iki gruodžio vidurio. Dažnas susizgrimba paskutinėmis minutėmis, kai vietų autobusuose jau nebebūna“, – kalbėjo I.Žebrienė.