Jau kurį laiką pamažu augančios kavos kainos pasaulyje, pasak rinkos dalyvių, nuo šios vasaros šoktelėjo apie 50 proc. Žaliavų brangimą pasaulio rinkose jau junta ir paprastas pirkėjas. Mažmeninės prekybos tinkle „Maxima“ nuo rugpjūčio kai kurių rūšių kavos kainos pakilo 15–20 proc. Prekybos tinkas „Iki“ taip pat skaičiuoja, kad vien per šį rudenį kavos tiekėjai populiariausios kavos pirkimo kainą padidino penktadaliu.

Apie kainų galutinį augimą jau prabyla ir kiti rinkos dalyviai. Vytautas Kratulis, UAB „Šviežia kava“ vadovas, pasakoja, kad jų parduodama kava nuo gruodžio 1 d. brangs iki 10 proc. Didmeninėje prekyboje bendrovė žada kainą auginti mažiau, apie 5 proc.

Arūnas Oželis, restoranų „Doom“, „La Provence“ ir „Žemaičių smuklė“ savininkas, kalbėdamas apie kavos kainas, neslepia, kad šiuo metu restoranuose ir kavinėse kava jau ir taip yra parduodama su didžiuliu antkainiu, tad kiek pabrangus žaliavoms dar branginti kavą esą gali tie, kurie „sąžinės neturi“. A. Oželis taip pat pabrėžia, kad ne visos kavos rūšys brango taip smarkiai, kaip akcentuojama.

„Vilniuje dabar sunkiai rasime kavos, pigesnės nei 4 Lt. Iš 1 kg kavos padaromi 125 puodeliai. Tai yra 500 Lt už 1 kg kavos. Net įvertinant kavos aparato kainą, sąnaudas, cukrų ir panašiai, antkainiai kavai išlieka patys didžiausi. Tad žaliavos brangimas 10–15 proc. tikrai nėra tragiškas“, – sako jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją