Iš Baltijos šalių bendrame reitinge Lietuvą lenkia Estija (30), kuri nuo praėjusių metų pakilo per 8 pozicijas. Tuo tarpu Latvija nukrito iš 45 vietos į 59-ąją.

Aukščiausiais reitingais Europos Sąjungoje be Airijos (7) dar įvertintos Danija (13), Luksemburgas (15) ir Didžioji Britanija (16). Nuo Lietuvos smarkiai atsilieka kitos naujosios Europos Sąjungos šalys, tokios kaip Lenkija, Slovakija, Čekija, Rumunija ir Vengrija, kurios nepatenka į šimtuką.

Nerijaus Nedzinsko, bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ mokesčių ir teisės skyriaus vyresniojo projektų vadovo teigimu, „šių metų Lietuvos rodiklio teigiamą pokytį daugiausia nulėmė nuo 2010 m. sausio 1 d. sumažintas pelno mokesčio tarifas (nuo 20 proc. iki 15 proc.). Nors tai, galima sakyti, buvo tik ankstesnių metų situacijos atitaisymas, studijoje vertinami mokestinės aplinkos pokyčiai nuo 2009 m. birželio iki 2010 m. gegužės, ir tai matyt padarė esminę įtaką lyginant su kitomis šalimis“.

Pagal bendrą vidutinei įmonei tenkantį mokesčių tarifą Lietuva užima devintą vietą tarp ES valstybių ir jai tenkantis bendras įmonės mokamų mokesčių tarifas yra 38,7 proc. Tai yra mažiau už ES vidurkį, kuris yra 44,2 procento, ir už pasaulio vidurkį, kuris yra 47,8 procento. Mažiausias bendras mokesčių tarifas tarp ES valstybių yra Liuksemburge (21,1 proc.), Kipre (23,2 proc.) ir Airijoje (26,5 proc.), o didžiausias – Italijoje (68,6 proc.) ir Prancūzijoje (65,8 proc.). Iš kaimyninių valstybių – Latvijoje bendras mokesčio tarifas (38,5 proc.) yra tik 0,2 proc. punkto mažesnis nei Lietuvoje ir ji yra aštuntoje vietoje, o Estijoje bendras mokesčio tarifas yra 49,6 proc. ir ji yra devynioliktoje vietoje tarp ES valstybių.

Remiantis tyrimo duomenimis, Lietuvoje mokesčių deklaravimui ir sumokėjimui vidutinei įmonei reikia mažiau laiko (175 val.) nei vidutiniškai Europoje (222 val.) ir pasaulyje (282 val.). Taip pat Lietuva giriama už plačiai išvystytas elektroninio mokesčių deklaravimo ir mokesčių sumokėjimo internetu galimybes.

„Lietuvos Vyriausybei yra iškelta sudėtinga užduotis: mažinti biudžeto deficitą ir skatinti verslo investicijas bei ekonomikos augimą. Nepaisant pozityvaus Lietuvos reitingo pokyčio, Lietuva neturėtų sustoti gerinti mokesčių aplinką verslui. Lietuvoje egzistuoja nemažai mokestinės sistemos sričių, kurias užsienio valstybės jau seniai yra patobulinusios“ – teigia Nerijus Nedzinskas.

Mokesčių mokėjimas lengvėjo

Reitingavimo skalėje, kaip ir pernai aukščiausias tris vietas užima Maldyvai, Kataras ir Honkongas. Į dešimtuką šalių patenka tik viena iš Europos Sąjungos šalių – Airija, kuri, lyginant su pernai metais, nukrito per vieną poziciją ir dabar užima 7 vietą. Žemiausias pozicijas, deja, užima Lietuvos artimos kaimynės Baltarusija (reitingas 183) ir Ukraina (reitingas 181).

Remiantis tyrimo duomenimis, nepaisant ekonominio nuosmukio įtakos ir lėto pasaulinio ekonomikos atsigavimo, praėjusiais metais 40 iš 183 pasaulio vyriausybių, įskaitant ir Lietuvą, vykdė reikšmingus reglamentavimo pakeitimus siekdamos verslui palengvinti mokesčių mokėjimą. Per 6 tyrimo metus mokesčių mokėjimas buvo palengvintas beveik 60-yje procentų iš vertintų valstybių.

Ataskaitoje „Paying Taxes 2011“ mokesčių mokėjimas vertinamas pagal vidutinei įmonei mokesčių mokėjimui keliamus administracinius reikalavimus (reikiamą laiką mokesčių deklaravimui ir įmokų mokėjimo dažnumą) bei pagal tos įmonės patiriamus vidutinius tiesioginių mokesčių kaštus.

Remiantis atliktu tyrimu, vidutiniškai pasaulyje įmonė beveik pusė uždirbto veiklos pelno sumoka mokesčiams, mokestinių klausimų sprendimui praleidžia septynias savaites bei kas 12 dienų sumoka mokestinę įmoką.

Lyginant bendrus „Paying Taxes 2006“ ir „Paying Taxes 2011“ tyrimų ataskaitose pateiktus duomenis apie abiejose ataskaitose analizuotas valstybes, savaite sutrumpėjo vidutinės mokesčių apskaičiavimui, deklaravimui ir sumokėjimui reikalingos laiko sąnaudos, 5 procentais sumažėjo vidutiniai mokestiniai kaštai, o reikalingų mokėjimų skaičius sumažėjo keturiomis įmokomis. Taip pat nuo 2006 m. 90-yje valstybių buvo sumažintas pelno mokestis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją