Pasak LiCS pirmininko, Vilniaus mero Artūro Zuoko, ši pilietinė akcija taps atsaku šalies valdininkams, kurie ignoruoja ne tik šilumininkų ir savivaldybių vadovų, bet ir šilumos vartotojų lūkesčius. “Kaip didžiausio Lietuvos miesto merui, man kelia rūpestį tai, kad jau nuo gegužės karštas vanduo, o nuo kito šildymo sezono šiluma stipriai pabrangs”, - sakė A.Zuokas. Seimui padidinus PVM šiai paslaugai nuo 9 iki 18 proc. didės gyventojų įsiskolinimai šilumos tiekėjams, išlaidos kompensacijoms, o žiemos sezonas daugeliui daugiabučiuose namuose gyvenančių žmonių taps dar didesne našta.

Ekspertų skaičiavimu, padidinus PVM tarifą šildymui nuo 9 iki 18 proc. jau kitą šildymo sezoną vidutinio trijų kambarių buto gyventojai būsto išlaikymui papildomai išleis nuo 100 iki 150 litų. LiCS remiamas trejų metų laikotarpis, anot A.Zuoko, būtų pereinamasis, kuris neleistų kainoms augti greičiau už žmonių pajamas.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare, 9 proc. siekęs PVM tarifas už šildymą padidės iki 18 proc. Taip atsitiks todėl, kad Lietuvos derybininkai, skirtingai nei kitų šalių atstovai, šioje srityje nereikalavo pereinamojo laikotarpio. Tuo tarpu čekai ir estai išsiderėjo pereinamąjį laikotarpį trejiems metams. Šiose šalyse šildymo paslaugos iki 2008 metų bus pigesnės.

Nors Lietuva su ES nesusitarė dėl mažesnio PVM tarifo šildymo paslaugoms, pasak A.Zuoko, sumažinti šilumos kainas vartotojams yra realu. ES artimiausiu metu ruošiasi priimti direktyvą, kurioje išvardintos prekės ir paslaugos, kurioms gali būti taikomas lengvatinis PVM tarifas. Tarp tų paslaugų numatytas ir šildymas. Direktyva numato, kad šalys ES narės galėtų sumažinti PVM kai kurioms sritims nepaisant derybose dėl narystės ES nustatytų įsipareigojimų.

Seimas galėtų palengvinti mokesčių mokėtojų dalią iškart po to, kai būtų priimta minėta ES direktyva. Liberalų ir centro sąjungos įsitikinimu, tai numatančių įstatymo pataisų svarstymas parlamente galėtų prasidėti jau kovą. “Mes nenorime, kad narystė ES Lietuvos žmonėms jau nuo pirmųjų dienų asocijuotųsi su didesnėmis kainomis. Todėl tokio įstatymo svarstymas Seime ir šalies gyventojų interesų gynimas būtų geras pilnateisės narystės Europos Sąjungoje paminėjimas”, - teigė A.Zuokas.

Vilniaus mero teigimu, Lietuvos Vyriausybė ir jos atstovai Briuselyje turėtų įtakoti, kad ES greičiau priimtų šaliai aktualią direktyvą. Liberalų ir centro sąjunga kreipsis į Europos Parlamento frakcijas bendradarbiauti, kad tai būtų greičiau padaryta. A.Zuokas siūlo taip pat pasielgti ir kitas Lietuvos parlamentinės partijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją