Šiuos dokumentus, leidžiančius eksportuoti pagamintą produkciją į ES valstybių rinkas, gavo pieno perdirbimo įmonės UAB "Rokiškio sūris" filialas "Ukmergės pieninė", žuvų produktų perdirbimo įmonės UAB "Vičiūnai ir partneriai" nauja "Vičiūnų" grupės žuvų produktų perdirbimo įmonė Plungės rajone bei Mažeikių rajone dirbanti mėsos perdirbimo įmonė "Vigesta".

Kaip sakė AB "Rokiškio sūris" gamybos direktorius Dalius Trumpa, pernai bendrovė perdirbo 448,48 tūkst. tonų, arba 36 proc. viso perdirbto Lietuvos pieno. Šiemet bendrovė planuoja pasiekti didesnę nei 400 mln. litų apyvartą, o 2005 m. - 0,5 mlrd. litų. Pagrindinis gaminamas ir eksportuojamas produktas bus fermentiniai sūriai, kuriems sunaudojama apie du trečdalius superkamo pieno. Ši gamyba specializuota pagrindinėje bendrovės Rokiškyje - Utenos, Ukmergės, Varėnos, Ignalinos padaliniuose.

Pagal ilgalaikę sūrių eksporto į ES strategiją bus bandoma įsiskverbti ir su savo prekės ženklo sūriais. Šiuo metu sūrių kokybei gerinti pagal SAPARD programą per dvejus metus numatoma panaudoti daugiau kaip 30 mln. litų investicijų, iš jų 12,5 mln. litų sudarys SAPARD paramos lėšos. Be to, numatoma investuoti ir į kitus projektus. Iš viso per praėjusius ir šiuos metus investicijos sieks apie 45 mln. litų.

Daug techninių naujovių taip pat įdiegta ir kitose dviejose ES kokybės pažymėjimus gavusiose įmonėse. Pavyzdžiui, UAB "Vičiūnai ir partneriai" grupės įmonė, jos direktoriaus Algirdos Razmos teigimu, per metus į nekilnojamojo turto statybą ir technologinės įrangos įsigijimą investavo 15 mln. litų. Žuvų perdirbimo projekto įgyvendinimui iš SAPARD lėšų skirta 4,5 mln. litų parama. Sukurta 440 darbo vietų.

Įmonė pagamintus produktus šiuo metu realizuoja trijose Baltijos valstybėse, Ukrainoje, Rusijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čekijoje, Slovakijoje. Artimiausiu laiku žuvų produktai pasirodys ir Europos Sąjungos rinkoje.

Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Vytauto Grušausko teigimu, Lietuvoje šiuo metu yra 76 teisę eksportuoti produkciją į ES turinčios įmonės: 20 - pieno perdirbimo, 16 - žuvų perdirbimo, 17 - mėsos perdirbimo, 1 - žarnų perdirbimo, 4 - sraigių perdirbimo, 1 - kiaušinių rinkimo ir 17 - laivų.

Šiuo metu ES reikalavimus atitinka 177 mėsos, žuvų, pieno ir kitą gyvūninę produkciją perdirbančios (gaminančios) įmonės. Iki oficialios Lietuvos stojimo į ES datos reikalavimus atitiks dar 96 įmonės. Pereinamuoju laikotarpiu (iki 2005-05-01) reikalavimus įgyvendins dar 47 įmonės, o iki 2007-01-01 - 13 įmonių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją