DELFI.lv žiniomis, šis verslininkas yra milijonierius Artis Hartmanis, einantis įvairias pareigas bendrovėse „Transit”, „Hanza Bunkering Liepaja” ir „Baltic Bunkering Company”.

Mokesčių institucijų duomenimis, per ketverius metus verslininkas, naudodamasis ir kitų verslų priedanga, vykdė neteisėtą veiklą, kurios apyvarta buvo apie 140 mln. latų (apie 682 mln. Lt) nelegalių lėšų, kurių tiksli suma bus nustatyta tyrimo metu. Taip pat kol kas dar nenustatytas dėl nesumokėtų mokesčių valstybės biudžeto patirtų nuostolių dydis.

Finansų policija atliko daugybę kratų pinigų plovimo bendrininkų biuruose ir įtariamųjų namuose. Kratų metų paimti buhalteriniai neapmokestinamų užsienyje esančių bendrovių dokumentai, antspaudai, koduoti skaičiuotuvai, elektroninės informacijos laikmenos ir kiti daiktiniai įrodymai.

Pirminio tyrimo metu nustatyta, kad aukščiau minėtasis verslininkas sukūrė pinigų plovimo schemą, pagal kurią buvo veikiama nuo 2006 m. iki 2010 m. ir kurios tikslas buvo išvengti mokesčių mokėjimo.

Latvijoje milijonieriui priklausė kelios bendrovės, kurios turėjo išteklių, būtinų užsiimti naftos verslu – vykdyti prekybą, transportavimą, pervežimus ir sandėliavimą. Šiuos naftos išteklius jis parduodavo neapmokestinamoms užsienyje esančioms bendrovėms, kurias iš tikrųjų pats valdė. Tuomet šios bendrovės jau rinkos kainomis parduodavo tuos naftos išteklius Latvijos ir užsienio bendrovėms. Gautas pelnas buvo pervedamas į Šveicarijos, Lichtenšteino arba Rusijos bankus. Gali būti, kad tokiu būdu, nemokant mokesčių, buvo išplauta apie 35 mln. latų (apie 170 mln. Lt).

Pasak Latvijos Valstybinės pajamų tarnybos pareigūnų, už tokiu būdu gautą pelną verslininkas įsigijo asmeninį lėktuvą, katerį ir prabangų automobilį „Aston Martin“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją