Antradienį konferenciją „Bankų vaidmuo krizėje ir verslo – bankų santykių ateitis“ surengusi Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba (LSVVT) parengė nutarimo projektą, kuriame numatyta siūlyti nustatyti sąžiningą bankų sutarčių sudarymo, keitimo ar nutraukimo administravimo mokesčio dydį, apriboti ir reguliuoti privatų laidavimą už juridinius asmenis, įtvirtinti kreditoriaus pareigą raštu per nustatytą terminą pateikti motyvuotus atsakymus į kliento pretenzijas ir paklausimus.

Tarybos atstovų nuomone, tai vaistai, galintys padėti palengvinti smulkių ir vidutinių verslininkų gyvenimą.

„Konferencijos poreikis iškilo dėl to, kad bankų finansavimo krizė tęsiasi net 22 mėnesius, tuo tarpu Vyriausybė ir Seimas šios problemos nesprendžia. Kadangi geranoriškai susitarti su bankais ir juos atstovaujančiomis asocijuotomis struktūromis nepavyko, matome būtinybę etišką bankų veiklą garantuoti priimant atitinkamus įstatymus“, – sakė LSVVT valdybos narys Saulius Žilinskas.

Anot jo, šiuo metu Seime jau įregistruotos įstatymo pataisos, kad bankai privalo per 30 dienų atsakyti į klientų klausimus bei skundus ir tai daryti nemokamai. Bankai esą laikosi išdidžiai ir nebendradarbiauja su klientais.

Smulkiuosius piktina ir bankų imamas sutarties sudarymo mokestis.

Saulius Žilinskas
„Juk kai jūs darbinotės televizijoje, ji nepaprašė pinigų už sutarties sudarymą, tačiau kai nueinate kredituotis į banką, jis paprašo iš jūsų pinigų už tai, kad sudaro kredito sutartį. Visa tai būtų juokinga, bet salėje sėdi žmogus, iš kurio buvo paprašytas už kredito sutarties sudarymą sumokėti 120 tūkst. Lt, truputį pasiderėjus kaina nukrito iki 72 tūkst. Lt“, – žurnalistams pavyzdį pateikė S. Žilinskas.

Bankų paskolų portfelis traukiasi nuo 2008 m. lapkričio, bendras paskolų nuosmukis sudaro 12,5 proc.

Konferencijoje pranešimą skaitęs analitikas Stasys Jakeliūnas tvirtino, kad bankai kartu su valdžios ir priežiūros institucijomis turėtų prisiimti atsakomybę dėl krizės reiškinių Lietuvoje, kartu siekti stabilizuoti padėtį ir koordinuotai bei sistemiškai spręsti santykių su bankų klientais problemas.

„Deja, sisteminių sprendimų labai mažai matome. Vienas iš paprastų principų, kuris galėtų būti naudojamas, yra tai, kad turto nuvertėjimas arba atlyginimų tam tikruose sektoriuose sumažėjimas negalėtų būti pagrindas bankui peržiūrėti paskolos sutartį ir taikyti vienašališkas sankcijas “, – siūlė analitikas.

Taip pat, anot jo, visi esminiai scenarijai, kurie gali laukti kliento, turi būti surašyti ant vieno puslapio ir pasirašyti besiskolinančio žmogaus, kad jis supranta padarinius.

Kai kuriems skolina netgi per lengvai

Tuo metu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas tvirtina, kad bankai su verslu diskutuoja ir bendradarbiauja, o kai kurioms įmonėms netgi skolinama pernelyg lengvai.

„Aš manau, kad bankai per daug palankiai skolina ir man kelia didelį susirūpinimą pakankamai lengvas bankų skolinimas, vėl vyksta galbūt netgi šiek tiek bankų lenktynės“, Jeigu Lietuvos paskolų sąlygas palygintume su kitomis šalimis, jos tikrai nėra niekuo prastesnės, geroms įmonėms jos yra netgi mažesnės nei Lenkijoje ar toje pačioje Vokietijoje“, – tvirtino jis.

Anot bankų asociacijos vadovo, dalis LSVVT siūlymų yra parengta nenorintiems atsiskaityti už paskolas ir tik dar labiau apsunkintų skolinimą.

Stasys Kropas
„Nereikia viso verslo dėti į vieną lentynėlę. Šiandien čia aš girdžiu, kad bandoma kalbėti sau, nes tai yra geriau suprantama ir labiau įtikima. Į susitikimą, deja, nepakviestas nė vienas bankininkas, o darbotvarkė taip sudaryta, kad jiems nebūtų galimybės paaiškinti ir atsakyti į klausimus. (...) Kai kurie pasiūlymai yra orientuoti į tuos žmones, kurie nenori grąžinti paskolų ir kurie kenkia geram verslui, nes jeigu pasunkės skolinimo sąlygos, jie bus perkeliami normaliam verslui“, – sakė jis.

Anot S. Kropo, nėra tokių atvejų, kad bankai nebendrautų su savo klientais, bankai yra pasirašę geros praktikos kodeksą, kurio laikosi.

DELFI primena, kad ypač sugriežtėjusį paskolų išdavimą bankai aiškino padidėjusia rizika dėl bankrotų ir patrauklių finansuoti projektų nebuvimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją