Per Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy ir Kinijos lyderio Hu Jintao derybas Viduržemio pajūrio mieste Nicoje buvo pasiektas "tikras požiūrių suartėjimas" dėl Paryžiaus parengtų reformos planų, penktadienį sakė vienas aukšto rango Prancūzijos prezidento patarėjas.

N.Sarkozy vėliau sakė, kad jiedu taip pat aptarė jautrias žmogaus teisių temas, nors aktyvistai anksčiau skundėsi, kad prezidentas vengia kalbėti apie šias problemas su Hu Jintao, nenorėdamas jo įžaisti per šį vizitą, kuriame sprendžiami svarbūs ekonomikos ir diplomatijos klausimai.

Abiem lyderiams atvykus į vieną prabangų restoraną su vaizdu į jūrą, N.Sarkozy sakė žurnalistams, kad jiedu kalbėjosi "visomis temomis... be tabu".

Primygtinai klausiamas, ar buvo iškeltas žmogaus teisių klausimas, N.Sarkozy atsakė: "Žinoma. Prezidentas Hu Jintao yra žmogus, su kuriuo galima kalbėtis."

Aktyvistai ir N.Sarkozy politiniai oponentai kritikavo prezidentą, kad jis neužtarė kalinamo Kinijos disidento Liu Xiaobo, kuriam praeitą mėnesį buvo skirta Nobelio taikos premija, bet šis žingsnis supykdė Pekiną.

Užsitikrinęs, kad Prancūzija ir Kinija pasirašytų milijardų dolerių vertės prekybos sutartis, N.Sarkozy dabar siekia Pekino palaikymo planuojant finansų reformas, kai kurias jis ketina pristatyti, pradėjęs pirmininkavimą kitą savaitę Pietų Korėjoje vyksiančiame G-20 viršūnių susitikime.

"Pasiektas tikras Kinijos ir Prancūzijos požiūrių suartėjimas dėl tikslų, kurie turi būti pasiekti, taip pat kelio ir priemonių, būtinų įvykdyti šią reformą", - vienas N.Sarkozy patarėjas, pageidavęs likti anonimu, sakė žurnalistams.

Pareigūnas pridūrė, kad abu lyderiai taip pat susitarė surengti Kinijoje valiutų ekspertų susitikimą - "tikriausiai (ateinantį) pavasarį".

Hu Jintao ketvirtadienį sakė palaikantis N.Sarkozy planus dėl G-20 reformų, tačiau konkrečių detalių beveik neskelbiama. Prancūzijos vadovas anksčiau ragino imtis priemonių, kurios padėtų pažaboti valiutų kursų nestabilumą ir būtiniausių prekių kainų šuolius.

N.Sarkozy sakė žurnalistams, kad jiedu aptarė "išties būtinas tarptautinės valiutų sistemos reformas ir būtiniausių prekių kainų reguliavimą, kad pasaulis taptų labiau subalansuotas, stabilesnis".

Paklaustas žurnalistų, ar sėkmės galimybes vertina optimistiškai, N.Sarkozy pareiškė: "Optimistiškai? Tai išties sudėtinga, nes susiduriame su temomis, kurios yra labai, labai sudėtingos."

"Tačiau Prancūzija turi ambicijų, kad visi sutiks susėsti prie stalo ir sukurti pagrindą naujai sistemai, kuri užtikrintų stabilumą pasaulyje", - pridūrė jis.

Prancūzijos ir Kinijos diplomatiniai ryšiai anksčiau buvo gana įtempti, ypač dėl prancūzų valdžios atstovų susitikimų su tremtyje gyvenančiu Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama. Tačiau šalys palaiko svarbius ekonominius ryšius, o nuo pernai Paryžiaus ir Pekino santykiai pastebimai atšilo.

Penktadienio rytą Paryžiuje apie 20 aktyvistų protestavo, reikalaudami paleisti Liu Xiaobo, kai Hu Jintao apsilankė prie Triumfo arkos.

Apie 200 aktyvistų, nemažai kurių nešėsi transparantus su užrašais "Tibetas" ir "Sindziangas", susirinko su prie Eifelio bokšto pareikalauti, kad Paryžius Hu Jintao vizito metu iškeltų žmogaus teisių klausimą. Sindziangas yra vakarinis Kinijos regionas, kuriame pernai vyko kruvini neramumai tarp musulmonų uigūrų ir kinų bendruomenių.

Policija išvaikė protestuotojus, o žiniasklaidos teisių organizacija "Žurnalistai be sienų" (Reporters sans frontieres) nurodė, kad šeši demonstrantai buvo suimti.

"Šie areštai atspindi Prancūzijos ryžtą užgniaužti bet kokias užuominas apie žmogaus teises Kinijoje, kad nebūtų įžeistas prezidentas Hu Jintao", - sakoma organizacijos pranešime.

Tuo tarpu Nicoje vienos krautuvės savininkė, pageidavusi neskelbti jos vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, jog ji buvo suimta už tai, kad iškėlė Tibeto vėliavą prieš atvykstant Hu Jintao, tačiau vėliau buvo paleista. Policija taip pat nurodė pašalinti dar dvi tokias vėliavas, kurios buvo iškabintos balkonuose.

Kinijos pareigūnai sakė, kad per prezidento vizitą Prancūzijoje dėl Liu Xiaobo padėties nebuvo kalbamasi.

Žmogaus teisių organizacija "Amnesty International" taip pat nurodė planuojanti šeštadienio rytą surengti protestą viename pramonės komplekse netoli Nicos, kur Hu Jintao aplankys vieną gamyklą, prieš baigdamas savo viešnagę Prancūzijoje.

Derybos Nicoje vyko kitą dieną po to, kai dalyvaujant abiem lyderiams buvo pasirašytos 14 mlrd. eurų vertės sutartys dėl Kinijos ir Prancūzijos kompanijų bendradarbiavimo aviacijos ir energetikos srityse.

Penktadienį buvo pasirašyta 15 sutarčių dėl bendradarbiavimo įvairiose srityse - nuo energetikos iki vyno prekybos. Tarp jų buvo 1,5 mlrd. JAV dolerių vertės kontraktas, kurį sudarė Prancūzijos telekomunikacijų įmonių grupė "Alcatel-Lucent" ir Kinijos bendrovės "China Mobile", "China Telecom" bei "China Unicom".

Prancūzijos branduolinės energetikos milžinė "Areva" pasirašė kontraktą, pagal kurį parduos urano už 3,5 mlrd. dolerių Kinijos energetikos įmonei CNGPC.

Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde paragino vystyti abiejų šalių "tvarius ekonominius ryšius, pagrįstus draugyste ir paklausa".

Ji sakė esanti "labai patenkinta" Hu Jintao vizitu, kurio rezultatus vadino labai didele sėkme.

N.Sarkozy ir Hu Jintao neplanavo surengti bendros spaudos konferencijos, nukrypdami nuo įprastos viršūnių susitikimo procedūros, o šį sprendimą kritikavo aktyvistai, kurie nori, kad Kinijos lyderis būtų spaudžiamas dėl žmogaus teisių.

Baigęs šį vizitą, Hu Jintao šeštadienį išvyks į Portugaliją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją