Per šių metų pirmuosius devynis mėnesius gerokai padaugėjo asmenų, išsiėmusių lengvatinius – pigesnius - verslo liudijimus, kurie išduodami pensinininkams, neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms ir vienišiems tėvams. Dėl lengvatinų verslo liudijimų per minėtą laikotarpį į biudžetą nepateko 361 tūkst. litų. Tai gerokai daugiau nei per tą patį 2009 metų laikotarpį, kai dėl lengvatinių verslo liudijimų į biudžetą buvo nepatekę 131 tūkst. Lt.

Ar tai reiškia, kad pensininkai ir neįgalieji masiškai ėmėsi verslo?

„Verslininkai tiesiog bando slėptis už pensininkų ir neįgaliųjų nugarų, tai yra darbuotis tarsi jų šešėlyje ir tokiu budu sutaupyti“, - sakė Kauno rajono savivaldybės
administracijos Ekonomikos skyriaus vedėjas Artūras Pupalė.

Pasak ekonomisto, smulkiuosius verslininkus prislėgė nuo praėjusių metų pradėtas taikyti sveikatos draudimo (72 Lt per mėnesį) ir socialinio draudimo (180 Lt per mėnesį) mokesčiai.

„Sutikite, 232 litai per mėnesį smulkiajam verslui – nemenka suma. O dar juk reikia susimokėti už verslo liudijimą. Akivaizdu, jog tos aplinkybės ir skatina nesąžiningai gudrauti“, - svarstė valdininkas.

Akivaizdus smuklaus verslo bandymas sprukti į šešėlį sukėlė susirūpinimą Kauno rajono tarybai. Praėjusį ketvirtadienį vykusiame posėdyje vieningai balsuodami politikai sumažino fiksuotų pajamų mokesčio dydį verslo liudijimus turintiems gyventojams. Nuo kitų metų sausio 1 dienos mokestis gerokai sumažės statybų veikloje (nuo 2130 Lt iki 120 Lt per metus), baldų gamyboje (nuo 1400 Lt iki 120 Lt), transporto priemonių remonto srityje (nuo 1230 Lt iki 120 Lt).

„Tikimės, kad šios priemonės sumažins nelegalios veiklos mastus, nedarbą, socialinę atskirtį“, - vylėsi Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės ekonomikos skyriaus surinkta statistika rodo, kad lyginant su keliais praėjusiais metais, atsigavimo požymių smulkiajame ir vidutiniame versle beveik nematyti.

Pavyzdžiui, 2008 metais baldų gamybos verslo liudijimai buvo išduoti 87 Kauno rajono gyventojams, 2009 metais – 32, šiais metais – 25. Automobilių remonto darbams 2008 metais buvo išduoti 326 verslo liudijimai, 2009 metais – 117, šiemet – 107. Statybos ir remonto darbams 2008 metais išduota 713 verslo liudijimų, 2009 metais – 142, šiemet – 171.

Iš viso 2008 metais Kauno rajone buvo išduota 4595 verslo liudijimai, 2009 metais – 2004, per šių metų devynis mėnesius – 1951.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją