Tiesa, įstatymo projekte skelbiama, kad dešimt metų investuotojas galės rinktis tarp naujos ir šiuo metu galiojančios nuolaidų sistemos. Tačiau po 10 metų muitų nuolaidų bus atsisakyta ir bus pereita prie mokestinių lengvatų sistemos.

Pagal projektą, kurį parengė Rusijos prezidento administracijos sudaryta specialioji darbo grupė, numatyta Kaliningrado srities investuotojus, kurie orientuosis į eksportą, visiškai atleisti nuo turto ir pelno mokesčių per pirmus šešerius veiklos metus, o vėlesnius šešerius metus nustatyti 12 proc. mokesčio tarifą.

Tokias nuolaidas gaus tik tos bendrovės, kurios įsipareigos per dešimtmetį Kaliningrade investuoti ne mažiau kaip 10 mln. eurų (34,528 mln. litų).

Pasak dienraščio, rengiamas įstatymas turės įtakos Lietuvos gamybos įmonėms, kurios prieš Lietuvos narystę Europos Sąjungoje (ES) suskubo savo gamyklas atidaryti Kaliningrade dėl mažesnių gamybos sąnaudų bei galimybės rusišką kilmę įgavusias prekes parduoti 140 mln. vartotojų turinčioje Rusijos rinkoje.

Kovą Kaliningrade šaldytuvus pradėti gaminti planuoja bendrovė "Snaigė", kuri į naują gamyklą investavusi 45 mln. litų tikisi užimti apie 10-20 proc. Rusijos šaldytuvų rinkos.

Pasak dienraščio, Kaliningrado srityje šiuo metu registruota daugiau kaip 450 lietuviško kapitalo bendrovių. Tiesioginės užsienio investicijos iš Lietuvos Kaliningrado srityje sudaro apie 18 mln. JAV dolerių (dabartiniu kursu - apie 50 mln. litų). Tarp daugiausia investavusiųjų "Snaigė", bendrovė "Vičiūnai", konditerijos įmonė "Naujoji rūta".

"Mes Kaliningradu naudojamės kaip tramplynu į Rusijos rinką, o ši šalis nori į eksportą orientuotos produkcijos. Tai nėra kliūtis mūsų strategijai, tačiau reikėtų orientuotis ne tik į Rusiją, o žiūrėti ir mūsų eksporto iš Kaliningrado potencialo", - sakė Lietuvos ambasados Rusijoje ministras patarėjas Kęstutis Kudzmanas.

Dabar Kaliningrado ypatingosios ekonominės zonos dalyviams nereikia mokėti importo muitų, o tai leidžia sutaupyti 5-35 proc. įvežamų prekių vertės, taip pat nereikia mokėti 18 proc. pridėtinės vertės mokesčio. Srities teritorijoje pagamintas prekes eksportuojant, nereikia mokėti eksporto muitų, jeigu jų pagaminimo sąnaudos sudaro ne mažiau kaip 30 proc. prekės vertės, o elektronikos ir buitinės technikos - ne mažiau kaip 15 proc. vertės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją